Könyvtárosinvázió Szolnokon

„A minőség dinamikája: a fejlődő könyvtár” címmel rendezett három napos vándorgyűlést Szolnokon a Magyar Könyvtárosok Egyesülete. Az idén nyolcvan éves egyesület vándorgyűlésére külföldi vendégek, határon túli magyar résztvevők mellett csaknem hétszáz hazai szakember és könyvtáros hallgató érkezett az ország minden részéről és a szakma minden területéről.
A rendezvényt kulturális és turisztikai programok színesítették, amelyek nem pusztán a szakmai kapcsolatok elmélyítését tették lehetővé, de amelyeken a vendéglátó város, ez alkalommal Szolnok és környéke is bemutatkozhatott.  

Huszonhét évvel ezelőtt

Persze a Tisza parti város nem ismeretlen a könyvtárosok előtt, hiszen egyszer már fogadott vándorgyűlést Szolnok. Ugyanakkor az is tény, hogy a jelenlegi részvevők közül kevesen lehettek ott a korábbi szolnoki rendezvényen, hiszen azt huszonhét évvel ezelőtt szervezték meg.
De, ha már a múlt szóba került, érdemes elmondani azt, hogy a Magyar Könyvtárosok Egyesülete – amelyet 1936-ban alapítottak, s ezzel az egyik legkomolyabb múltra visszatekintő szakmai szervezet – 1969 óta minden évben meghirdeti az alkalmanként hat- nyolcszáz könyvtáros részvételével zajló vándorgyűlését. A találkozónak évről évre más város ad otthont, tavaly Sopronban, tavaly előtt Egerben gyűltek össze a könyvtárosok, s – mint az a mostani vándorgyűlés zárónapján kiderült – jövőre Veszprém fogadja a hazai libráriusokat.

Dinamikus megújulás

A rendezvény csütörtök megnyitóján Barátné dr. habil. Hajdu Ágnes, az egyesület elnöke köszöntötte a vendégeket, hangsúlyozva, hogy továbbra is folyamatos és dinamikus megújulásra van szükség a könyvtári munkában. Závogyán Magdolna, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős helyettes államtitkára a nyitó plenáris ülésen arról beszélt, hogy a kormányzat nem feledkezett meg a könyvtárosokról, s bár a könyvtáros életpályamodell kidolgozására még várniuk kell a munkatársaknak, a pedagógus bérrendezéshez hasonló előrelépésre számíthat az ország tízezer könyvtári dolgozója. A házigazdák nevében Lászlóné Nagy Ilona, a szolnoki Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézet igazgatója köszöntötte a vendégeket.
Ugyancsak a nyitó plenáris ülésén adták át a könyvtáros szakma egyesületi kitüntetéseit. Öt hazai és egy határon-túli könyvtáros kapott könyvtáros emlékérmet. A váci Katona Lajos Városi Könyvtár munkatársa, Jancskár Judit is MKE Emlékérmet vehetett át. A határon-túli kitüntetést, Róth András Lajos könyvtáros kapta, aki a Székelyudvarhelyen működő Haáz Rezső Múzeum Tudományos Könyvtárában dolgozik. A Magyar Könyvtárosok Egyesülete Helyismereti Könyvtárosok Szervezetének Kertész Gyula Emlékérmét Takáts Béla, a Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézmény igazgatóhelyettese kapta. Az eseményen jelen volt a díjat alapító Kertész Gyula özvegye is, aki személyesen gratulált a díjazottnak.

Új kihívások

A megnyitót követően szakmai előadások, illetve másnap szekcióülések keretei között folytatódott a vándorgyűlés munkája. A könyvtári rendszerekben megjelenő új kihívásokra adható válaszokat a Manchesteri Egyetem Könyvtárának példáján mutatta be Ciaran Talbot, a manchesteri könyvtár menedzsere. A Hungaricana Közgyűjteményi Portálról Markója Szilárd, az Országgyűlési Könyvtár igazgatója, Dr. Kenyeres István, Budapest Főváros Levéltár főigazgatója és Biszak Sándor, Arcanum Adatbázis Kiadó ügyvezető igazgatója tartott érdekes előadásokat.
Szekcióülések során pedig gyakorlatilag a könyvtárak életében felmerülő valamennyi problémát körül járták a szakemberek, akik érdeklődésüknek, szűkebb szakterületüknek megfelelően részt vehettek egyebek mellett a bibliográfiai, a helyismereti, a jogi, a módszertani, a mezőgazdasági, az olvasószolgálati vagy éppen a társadalomtudományi szekció munkájában.
A találkozó szombaton szakmai kirándulásokkal zárult.