Kártyák, amulettek, gyógynövények

A tavaszi napéjegyenlőség, illetve a nemzetközi boszorkányünnep alkalmából a Könyvtárellátó március 19-én, (a napéjegyenlőség előtti napon) megtartotta EZO-Kódex elnevezésű rendezvényét.
A manapság oly nagy népszerűségnek örvendő és egyre szélesebb körben terjedő ezotériának több irányzatát is igyekeztek bemutatni a szervezők.

Iránymutatás

A meghívott előadók között volt, Amatara, életvezetési tanácsadó, tisztánlátó kártyavető, mágia, gyógynövény tudója, Gálik Klára, deeksha tréner, Károlyi Timi, deeksha masszőr – aki az illóolajok és a masszázs együttesével segít abban, hogy még a rohanó hétköznapjainkban is képesek legyünk megtapasztalni az élet természetes áramlását –, valamint az ezoterikát, illetve a mágiát történelmi alapokon bemutató Gergely Hanna, egyetemi oktató  is.
Az előadások alatt lehetőség volt – a meghirdettetnek megfelelően – iránymutatás kérni a meghívott számmisztikustól, illetve az előadóként is felszólaló kártyavető is az egész program ideje alatt fogadta a kérdéseket, melyeket a kártyák segítségével válaszolt meg.
Magam is kihasználtam mindkét lehetőséget és bár egyáltalán nem szkeptikusként álltam a dologhoz, ismét nagy kérdőjeleket hagytak bennem a hallottak. No, nem a kapott iránymutatásomat szeretném kiteregetni, csupán úgy értem, hogy a földi halandót egyszerűen megdöbbenti, amikor leül egy vadidegen emberrel szembe, ő ránéz pár kiterített kártyalapra, vagy éppen a születési adatokra és elmond olyan dolgokat, amiket magunknak legbelül beismerünk, de talán legnagyobb bizalmasainknak sem tárjuk ki olykor.

Nem jóslás, nem jövendő mondás – Kártyavetés!
Az asztrológia vagy a spiritualitás fogalmai nagyon összetettek. Például mind a számmisztikát, mind a kártyavetést végző tanácsadó kiemelte, hogy egyrészről nem helytálló, másrészről ma már degradáló munkájukra a „jóslás” kifejezés. Egyöntetű álláspontjuk szerint a tisztánlátással megáldott tanácsadók csupán segítők. Segítséget nyújtanak, kik a számok segítségével, kik kártyákkal vagy egyszerűen intuícióik alapján. Elmondásuk szerint nem a jövendőt adják át, csupán az irányt adják meg életfeladatunk megtaláláshoz, megéléséhez. A végkifejlet pedig rajtunk múlik, mert nálunk a lehetőség a változásra.
Egy kártyavető el tudja mondani, hogy az ő meglátásai szerint jelenlegi hozzáállásunkkal milyen következményekre számíthatunk, egyben megadja a lehetőséget, hogy változtassunk hozzáállásunkon, ezzel pedig életünkön.

Az ókortól, napjainkig

Mindezt azonban akár zárójelbe is tehetnénk, hiszen Gergely Hanna, egyetemi oktató elmondta, a mágikus kultúra éppen olyan régi, mint amilyen régi maga az emberi gondolkodás. Alapjai, elemei a világ bármely pontján megtalálhatóak, és szerte a Földön csaknem ugyanolyan szabályok határozzák meg működését. A témát jó évszázada kutatja a művelődéstörténet, az antropológia, és természetesen a néprajztudomány, így ma már talán többet is tudunk a mágikus gondolkodásról, mint maguk a mágusok, varázslók és boszorkányok.
Talán csak egy dolgot nem tudunk: mi magyarázza azt, hogy a mágia, az okkultizmus, az ezotéria, és mindezeknek ezernyi társa és alfaja akkor is virágzik, amikor a tudomány már egészen épkézláb válaszokat ad igen sok kérdésre.
De talán nincs is ilyen összefüggés, talán nem is az a kérdés, hogy valamit tudományosan, vagy mágikus szemszögből nézünk, talán a gondolkodási formák nem is annyira a valóságnak, mint inkább a lelki életnek a tükrei… Talán.
De akár így, akár úgy, az biztos, hogy az est folyamán többen is jelezték, hogy szeretnék, ha gyakrabban kapna helyet a téma a Kódexben. Így jó eséllyel még az idén lesz újból EZO-KÓDEX.
Hogy azonban mikor, és milyen programokkal lesz megtartva a következő ezoterikus est a Kódex Könyváruházban, azzal kapcsolatban érdemes követni a Könyvtárellátó facebook oldalát, nem utolsó sorban a Könyvkultúra Magazint, esetleg időnként rá lehet kérdezni a legközelebbi jövendőmondónál…