Könyvesvásárhely

„Igazi Vásárhely a miénk. Mátyástól kapta rá az érvényes jogot. Székelyvásárhely volt 1616-ig, aztán Bethlen Gábor fejedelmünk jóvoltából Marosvásárhely lett. Szabad és királyi város. Céhekkel, becsületes adófizető polgárokkal. És évente több vásárral, ahol a mesterek legjobb tudásuk szerint készített portékáikat kínálták az érdeklődőknek. Adtak magukra, adtak hát a kínált portékára is. Volt csizmadia- és szabó- és kovács- és borbély- és ki tudja, még hányféle céh. Egy biztos: könyves céh nem volt akkoriban. Pedig, s erre számtalan bizonyítékunk van, már akkor is írtak és olvastak a város polgárai. De akkor még minden egyéb hasznos portékát kínáló vásárt el tudtak tartani az itteniek, egy könyvvásárt viszont nem. Sok száz év múltával más időket élünk. Már huszadik éve, hogy a marosvásárhelyiek, Erdélyben egyedüli közösségként, eltartanak egy könyvvásárt, amit a Könyves Céh szervez. Itt is mindenki a legjobb tudása szerint készített portékát kínálja: a könyvet, többnyire a magyar nyelvű könyvet” – írja a 20. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár elé Káli Király István, a szervező, a Romániai Magyar Könyves Céh elnöke.

Húsz könyves esztendő
A Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásárt első ízben 1995-ben rendezték meg. Akkor magyarországi, szlovákiai és romániai könyvkiadók mutatták be és kínálták eladásra kiadványaikat.
A résztvevő kiadók, kereskedők száma azóta évről-évre nő, lassan hagyománnyá vált, hogy a rendezvény idején, Marosvásárhelyen – magyarországi, erdélyi és a Kárpát-medence más magyarlakta régióiban élő és alkotó írók részvételével – irodalmi esteket tartanak.
A kiállítók és a látogatók véleménye szerint a Könyves Céh a vásárokkal elérte elsődleges célját, vagyis azt, hogy megismertesse a romániai magyar és nem magyar olvasó-közönséggel a könyvkiadás európai színvonalát, ugyanakkor lehetőséget teremtsen a tapasztalatcserére a könyvszakma képviselői között.
Erdély legnagyobb könyves szemléjét, az elmúlt évekhez hasonlóan, ebben az évben is a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház épületében tartják november 13-a és 15-e között. És az elmúlt évekhez hasonlóan, ezúttal is számos kísérőrendezvény között válogathatnak a marosvásárhelyiek. Több ezer könyv, Kulka János egyéni estje, Szalóki Ági gyerekkoncert, a Pál utcai fiúk, gyerek és ifjúsági programok, vetélkedők sokasága várja az érdeklődőket.
A szervezők közlése szerint a kiadók negyvennégy standon kínálják a könyveket, összesen kilencezer cím közül lehet válogatni. Emellett száz kísérőrendezvényt tartanak és kiosztják a Szép Könyv díjat. A Romániai Magyar Könyves Céh és a Marosvásárhelyi Kulturális Központ által szervezett, csütörtöktől szombatig tartó rendezvény partnere a vásárnak otthont adó Marosvásárhelyi Nemzeti Színház.

Éjszakai könyvmolyok
A szervezők, mint mindig, most is kiemelt figyelmet fordítanak a kortárs magyar irodalomra, így csütörtökön megtartják a magyar írók estjét, amelynek vendége Dragomán György, Péterfy Gergely, Szabó T. Anna és Szilágyi Ákos. Az est házigazdája Mészáros Sándor, a Szépírók Társaságának elnöke.
Ahogyan a tavaly Weöres Sándor születésének 100. évfordulója köré épült a vásár, idén első világháború centenáriuma és a holokauszt emlékév jegyében zajlik a könyves szemle, vagyis Karácsony Benő és Rejtő Jenő íróra, valamint Radnóti Miklós költőre is emlékeznek a szervezők. Az emlékezés keretében a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház 12+1 – örömjáték Rejtő Jenő művekre címmel tűzte műsorra felolvasó színházi előadását illetve Radnóti Miklós-emlékelőadását.
És, ha már a színháznál tartunk, említsük meg, hogy a könyves seregszemle keretében pénteken este Kulka János Ez a hely című zenés előadására is sor kerül, a Nagyteremben pedig a Vidovszky György rendezte Pál utcai fiúkat láthatja a közönség.
Gáspárik Attila a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója, a könyves seregszemlét megelőző sajtótájékoztatón rámutatott: „Az a kulturális kisebbség, amit a színház és a vásár képvisel, össze kell, fogjon, társulnia kell. Én örülök, hogy ilyen gazdag repertoárral jelentkezik a vásár, és hogy ehhez színházi előadásokkal a nemzeti színház is hozzájárulhat.”
A szervezők az idén először a Könyvek éjszakája elnevezésű programmal is várják az érdeklődőket, így pénteken a vásár éjfélig tart nyitva. Káli Király István, a könyvvásár főszervezője elmondta: ezzel a kezdeményezéssel lehetőséget adnak az érdeklődőknek, hogy a nappali zsúfoltság mellett nyugodtabb környezetben, kellemes hangulatban is felfedezhessék a vásár kínálatát.

Pályázatok, gyermekprogramok
Az elmúlt évek gyerekprogramjainak sikerét tapasztalva, ebben az évben is külön koncerttel várják a szervezők a legkisebbeket. Idén Szalóki Ági lép a vásárhelyi gyerekek és szüleik elé, legújabb albumával, a Körforgással.
A gyerekeket amúgy húsz program várja a vásáron, amelyek során a résztvevők megismerkedhetnek az idei gyermekkönyv-újdonságokkal, irodalmi játékokon, mesepedagógiai foglalkozásokon, bábjátékokon, képzőművészeti és alkotó műhelyeken vehetnek részt, ugyanakkor gyermekkönyvtár, előadások, játszóház és gyermektáncház várja őket. Makkai Kinga, a vásár gyerekprogramokért felelős szervezője elmondta, hogy a programok kialakítása során kiemelt szempont volt a könyvnek, mint legfontosabb kultúrahordozónak a népszerűsítése, az olvasás iránti kedv felkeltése. „Fontosnak tartjuk, hogy felneveljük azt a nemzedéket, akik felnőttként kultúrafogyasztókká, olvasókká válnak. A könyvvásár gyerekprogramjai kiváló lehetőséget biztosítanak, hogy a könyvről, olvasásról beszéljünk, népszerűsítsük a kortárs irodalmat" – fogalmazott.
A tavalyi évhez hasonlóan a szervezők idén is külön programokkal csábítják könyvközelbe a fiatal generációt is. Nemcsak a vásár három napja alatt, de már azt megelőzően is igyekeztek a szervezők felkelteni a fiatalabbak érdeklődését. Ennek érdekében négy pályázatot is hirdettek: olvasó-, kisfilm, irodalmi és fotópályázatot. Mindezek mellett izgalmas történelmi-irodalmi vetélkedőre, színpadi improvizációra, zenés performanszra, irodalmi teadélutánra, és olvasójátékra is számíthatnak a fiatalok.
A lenyűgöző programról, a marosvásárhelyi könyvünnepről Németh László szavai jutottak eszembe: „A kevesebb joga az élethez az, hogy különb. A kisebbség jogosítványa, ha elit tud lenni.”