A Magyar Nyelv és a Magyar Könyv Ünnepe

Szeptember 5. és 7. között, ez alkalommal az I. világháború kitörésének centenáriumára emlékezve rendezte meg a Budavári Önkormányzat a Magyar Nyelv és a Magyar Könyv Ünnepét a budai várban.
A rendezvény díszvendége Kárpátalja és Budavár legújabb testvérvárosa, Munkács. Péntektől vasárnapig könyvbemutatókkal, koncertekkel és irodalmi bemutatókkal várják az érdeklődőket az ingyenes kulturális fesztiválon.


Győzelem és kultúra
Az 1686-ban, két és fél hónapig tartó ostrom után a keresztény hadak visszafoglalták a töröktől Budát. A szeptember első napjaiban kivívott győzelem tiszteletére rendezi meg több mint tíz esztendeje a Budavári Önkormányzat a Magyar Nyelv és Magyar Könyv Ünnepét a Budai Várban. A fesztivál szervezői szerint a főváros felszabadítása a magyar kultúra fejlődésének is utat nyitott, ezért is indokolt a könyves-kulturális fesztivállal emlékezni a nehéz diadalra.  
Idén, a száz esztendővel ezelőtt kirobbant első világháború hőseinek is emléket állít a könyvünnep, illetve Budavár legújabb testvérvárosán, Munkácson keresztül Kárpátalja kultúrájára hívja fel a figyelmet. A fesztiválon délelőttönként gyermekműsorok, délután irodalmi bemutatók, este pedig könnyűzenei koncertek várják a látogatókat.

Programok, műsorok
Pénteken Dinnyés József zeneszerző Kaiser László költő-íróval és Novák Valentin költő-íróval mutatja be a kárpátaljai Hungarovox Kiadónál megjelent köteteket, fellépnek a munkácsi magyar iskola növendékei és a Rusznak zenekar. Munkács városáról Lengyel Zoltán polgármester és Popovics Béla helytörténész beszél.
A Mátyás-templomban Majnek Antal munkácsi püspök celebrál szentmisét az I. világháború áldozatainak emlékére, a szentmise után a munkácsi Bravis kamarakórus ad jótékonysági koncertet.
Este Csemer Boggie fellépése szórakoztatja az érdeklődőket.
A közönség szombaton megismerkedhet többek között a Táltoskönyvek Kiadó köteteivel, a Kagylókürt folyóirattal, Oláh János József Attila-díjas költő, író és Ferdinandy György legújabb műveivel. Kárpátalja történelmét, kultúráját és természeti értékeit Popovics Béla helytörténész mutatja be.
Ezen a napon adják át a Budavári Önkormányzat által alapított Tóth Árpád Műfordítói Díjat, amelyet idén Lorand Gaspar (Gáspár Loránd) érdemelt ki. Lorand Gaspar verseiből és műfordításaiból Dóczi Péter és Varga Kata színművészek adnak elő francia és magyar nyelven, előadásukban megszólalnak mások mellett Pilinszky versei is Lorand Gaspar fordításában.
Az esti programot ezen a napon Szalóki Ági koncertje jelenti.
Vasárnap többek között a Pytheas Könyvmanufaktúra, az Etalon Kiadó, a Litea Könyvszalon és a Medio Kiadó mutatkozik be. A nap folyamán fellép a Szélkiáltó együttes és Dresch Quartet, a Bánffy Szalon pedig az I. világháború centenáriumához kötődő műsort ad elő.
A Magyarság Házában a debreceni Gyöngyösborkéta Népi Együttes Kárpát-medencei magyar tánchagyományokból tart bemutatót, majd diákok adnak elő műsorukat.

Múzeumok és kiállítások
Az Országos Széchényi Könyvtár, a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum ingyenes, a Sziklakórház és a volt Honvéd Főparancsnokság kedvezményes belépési lehetőséget biztosít azoknak a látogatóknak, akik a Szentháromság téren könyvet vásároltak és karszalagjuk van.
A Széchényi Könyvtár Kézirattára Babits Mihály alkotóműhelyéből ránk maradt hagyatékból nyújt ízelítőt: a kéziratok mellett eddig jórészt publikálatlan fényképeket is láthat a közönség. A kiállítás érdekessége az a röntgenlemez-kollekció, amely a költő és felesége hangját őrizte meg.

Levéltárosok vezetésével járhatják be az érdeklődők a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárának Bécsi kapu téri palotáját, valamint megtekinthetik A hátország a Nagy Háborúban című kiállítást, amely bepillantást nyújt a magyar katonák és az itthon maradottak sorsába.