Költők és írók emlékfala Gárdonyban

Huszonkét Fejér megyei költő és író emlékfalát avatták fel szombaton Gárdonyban, Gárdonyi Géza szülőházának falán, az író születésének 151. évfordulóján. A különleges emlékfal avatóünnepségen részt vett Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára, L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, Tóth István polgármester és Keller Péter, Gárdonyi Géza dédunokája.

Összetartó erő

A Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány saját forrásból, kisebb támogatók felajánlásaiból és három cég nagyobb adományából készíttette el az emlékfalat, amelynek felállítása összesen mintegy 10 millió forintba került. A kezdeményezés részeként 22 kortárs magyar szobrászművész egy-egy bronz domborművel járult hozzá a különleges emlékfal létrejöttéhez. A huszonkét alkotás mindegyike egy-egy Fejér megyéhez kötődő, a magyar irodalom történetében jelentős életművel rendelkező alkotónak állít emléket.
Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára avatóbeszédében példaértékűnek nevezte, hogy ilyen jelentős alkotást adományokból és összefogással létre lehetett hozni. Ez nemcsak a leszármazottaknak és családjaiknak jelent sokat, hanem az egész közösség számára is összetartó erő.

Domborművek, novellák, szobrok
Az emlékfalon helyet kapott Wathay Ferenc, Virág Benedek), Ányos Pál, Vörösmarty Mihály, Eötvös József, Vas Gereben, Vajda János, Eötvös Károly, Gozsdu Elek, Bársony István, Radó Antal, Gárdonyi Géza, György Oszkár, Széchenyi Zsigmond, Kodolányi János, Németh László, Jankovich Ferenc, Csanádi Imre, Takács Imre, Keszei István, Sobor Antal és Bella István.
Az avatáshoz kapcsolódva jelent meg az az L. Simon László szerkesztette, iskolásoknak és felnőtteknek szóló olvasókönyv, amely mind a huszonkét írót és szobrászt bemutatja, és minden alkotótól verseket, novellákat közöl. Az államtitkár szerint a könyv egyfajta kalauz kíván lenni.
A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára avató beszédében emlékeztetett arra, hogy komoly dilemma volt, kiket örökítsenek meg, végül irodalomtörténészek nem kaptak helyet a falon, csak írók és költők. Ugyanakkor az államtitkár azt is elmondta, hogy a tóparton lesz egy olyan sétány, ahol a Velencei-tó természeti értékeiért dolgozó tudósok, és azt bemutató írók egy-egy szobrot kapnak. Ennek keretében, szeptember 27-én Hermann Ottó halálának 100. évfordulójára avatják fel az első alkotást, jövőre pedig Chernel István születésének 150. évfordulója alkalmából leplezik le a következő szobrot.

Irodalmi zarándokhely
L. Simon László reményét fejezte ki, hogy minden Fejér megyei diák legalább egyszer eljut az emlékfalhoz. Hozzátette: irodalomtanáraik segítségével most már megtudhatják, hogy kik alkottak, dolgoztak a megyében és kiknek tartozott identitásához Fejér megye.

A kezdeményezők szerint a sokak által látogatott Gárdonyi Géza emlékház, a szomszédságában található régi magtárépület átalakításával létrejött galéria és az egri várat mintázó rönkvár az emlékfallal kiegészülve irodalmi zarándokhellyé válhat.