Versünnep a Nemzetiben

„Ez a délután a szó, a magyar szó ünnepe volt" – fogalmazott Versünnep Fesztivál 2014 versmondó versenyének az esti díjkiosztóján Császár Angela színművész, a zsűri elnöke, hozzátéve: szükségünk van ezekre a szavakra, és a versekre, hiszen – Áprily Lajossal szólva – „Lelki kenyér a vers".

A vers- és prózamondó fesztivált a Versünnep Alapítvány és a Bánffy György Kulturális Szalon és a társrendezőként a Nemzetstratégiai Kutatóintézet hirdette meg. Az immár ötödik alkalommal meghirdetett verseny a család európai éve és az I. világháború kitörésének 100. évfordulója jegyében telt.

A professzionális színészek, előadóművészek és szakirányú hallgatók versenyének döntőjét
Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke költészet napján köszöntötte a Nemzeti Színházban. Illyés Gyulát idézve azt mondta: aki a versírást abbahagyja, az igazmondást hagyja abba. Emlékeztetett arra, hogy József Attila születésnapja mellett ugyancsak ezen a napon ünnepeljük a Márai Sándor születésének évfordulóját, aki naplójába azt írta: „nincs más haza, csak az anyanyelv".
A szeptember óta tartó többfordulós válogatókon két kategóriából kerültek ki a döntő résztvevői. Az idei versenyen a minden évben kötelező kortárs vers mellett a család és az I. világháború témaköréből kellett választaniuk a versenyzőknek, akik három művel indulhattak a megmérettetésen.
A döntő zsűrijének elnöke Császár Angela színművész, tagjai Rubold Ödön és Dráfi Mátyás színművészek, Mezey Katalin író, költő, műfordító és Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatójának képviseletében Tenki Réka, a teátrum színművésze.
A versenyzők a Versünnep-díjért és - kategóriától függően - 1 millió, valamint 500 ezer forintos fődíjért versenyeztek.
A Versünnep Fesztivál 1 millió forintos fődíjat, illetve Muharos Lajos Munkácsy-díjas ötvösművész kisplasztikáját 2014-ben Raffai Ágnes szabadkai színésznő Terék Anna KülFöld című versével nyerte el. 100 ezer forintos különdíjat vehetett át Lőrincz Tímea, aki Terék Anna A Kunigunda útja című versét mondta el. A közönségdíjat a színművészek közül Bácskai János kapta, a hallgatói kategóriában pedig Habodász István vehette át.
Azt a tényt, hogy két fiatal szabadkai színésznő kapta a fődíjat és a különdíjat, és mindketten egy szintén fiatal vajdasági költőnő versét mondták el Mezey Katalin író, költő, műfordító, a zsűri tagja így magyarázta: „Azt hiszem, a sikerüknek is az volt a titka, hogy ezek a versek, ez a költészet nagyon közel volt az ő életükhöz. Tulajdonképpen a mai fiatalságnak a világlátása és problematikája szólalt meg".