Könyvtárak, megyék, pontok

– Mi lesz a Kello-pontokkal? – Hogyan képzelitek ezeket a pontokat? – Tényleg lesz nálunk is Kello-pont? – hangzott a vissza-visszatérő kérdés azon a beszélgetésen, amelyet a megyei könyvtári vezetők számára szervezett a Könyvtárellátó Nonprofit Társaság a Kódex könyváruházban. Hogy egészen szabatos legyek, a Kello-pontokra vonatkozó kérdések inkább a találkozó kötetlenebb felében merültek föl, mégis nyilvánvaló volt, hogy a megyei könyvtárosokat ez a kérdés foglalkoztatja leginkább.

Nagyvonalú átalakulás

A Könyvtárellátó legfontosabb partnerei számára szervezett február 11-i megbeszélésen Arany László Tamás, a Kello ügyvezető igazgatója megköszönve az együttműködést, vázolta a cég 2014 évi elképzeléseit. Elmondta, hogy tavaly igen nagy munkát vállalt a Könyvtárellátó, hiszen a tankönyvellátás országos biztosítása rendkívüli szervezési feladatokat követelt a cégtől. Ugyanakkor a KSZR (Könyvtári Szolgáltató Rendszer) kialakítása a megyei könyvtárakat állította hasonlóan újszerű problémák elé, s a tennivalók sokaságával küzdő partnerek nem mindig és nem mindenben tudták a legjobb megoldásokat megtalálni. Szerencsére – tette hozzá az igazgató – a könyvtárak és a Könyvtárellátó együttműködését nem viselte meg a nagyvonalú átalakulás. A könyvtárak tisztában vannak azzal, hogy a Kello nem egy a sok könyvkereskedő közül, hanem különleges vállalat, kimondottan a könyvtári igények kiszolgálását biztosító szervezet. Ugyanúgy, ahogyan a Kello is tisztában van azzal, hogy a visszajelzések, az építő kritikák nélkül nem tudná megvalósítani küldetését.
A könyvtári vezetők néhány észrevételüket, jobbító ötletüket mondták el. Elhangzott, hogy a honlap nem túl korszerű, hogy olykor nem világosak a rendelésekkel kapcsolatos visszajelzések, hogy sokszor nem elérhető senki a telefon másik végén, de a többséget inkább az érdekelte, mire számíthat az idén, miféle szolgáltatásokkal, újdonságokkal támogatja a Kello a könyvtárak munkáját 2014-ben.

Közösség és nyilvánosság

Nos, ebben az évben átalakul a Könyvtárellátó informatikai háttere, ami a könyvtárosok számára új honlapot, logikusabb és érthetőbb megrendelő-felületet, egyértelmű visszacsatolásokat jelent. Ezzel remélhetőleg sok korábbi probléma oldódik meg, és a könyvtári rendelések folyamata könnyebbé, érthetőbbé, követhetőbbé válik.
Az új informatikai rendszerhez egy új könyves magazin is kapcsolódik hamarosan. A Könyvtárellátó szakmai tájékoztatója, az Új Könyvek 2014-ben lesz ötven esztendős. Éppen ideje annak, hogy a szigorúan szakmai leírásokat tartalmazó referáló folyóirat mellett egy olvasmányosabb, könyvkritikákat, könyves eseményeket, kulturális jelenségeket bemutató folyóiratot is útjára indítson a Kello. Ha ugyanis a könyvtár nem pusztán egy könyvgyűjtemény, hanem közösségi tér – ahogyan azt a korszerű könyvtári krédó hirdeti –, akkor ennek a közösségnek szüksége lesz arra, hogy megteremtse a maga nyilvánosságát. Ehhez kíván fórumot biztosítani a Kello, hamarosan induló új magazinjával.

Pontok mindenütt

Mindezeknél azonban érdekesebbnek és fontosabbnak tűnt a könyvtári vezetők számára a Kello-pontok országos hálózatának terve. Arany László Tamás összefoglalása szerint a hálózat elsődleges feladata az, hogy a Könyvtárellátó partnerei számára egyszerűbbé, gördülékenyebbé tegye az együttműködést, hogy közelebb vigye a vállalatot a könyvtárakhoz, az iskolákhoz és a családokhoz.  A 2013-ban létrehozott hét Kello-pont után hamarosan valamennyi megyeszékhelyen megnyílik a Könyvtárellátó helyi képviselete. Az irodákban a cég aktuális kínálatával ismerkedhetnek meg az érdeklődök: tankönyvek és taneszközök között válogathatnak az iskolák, a könyvpiac legújabb köteteibe lapozhatnak bele a könyvtárosok, kötelező és ajánlott irodalmat, gyermek- és ifjúsági kiadványokat böngészhetnek a szülők. A Kello-pont olyasvalami lesz, mintha minden megyeszékhelyen megjelenne egy mini-Kello. A vállalat így teljes kínálatát, minden szolgáltatását elviszi a vidéki nagyvárosokba, remélve, hogy a kezdeményezéssel segíteni tudja a könyvtárak, az iskolák és a családok kultúramegőrző, kultúrateremtő munkáját.