Kálloy Összes Rövidítve

Nem gondoltam volna, hogy van olyan, hogy színészkönyv, de Szabó Zoltán Attila Kálloy Molnár Péterről szóló kötetét az Antológia Kiadó annak vette. A K.Ö.R. – Kálloy Összes Rövidítve című kötet (címében utal a neves színész S.Ö.R. – Shakespeare Összes Rövidítve című nagysikerű előadására) voltaképpen az író és a címszereplő barátságán alapul, ennek megfelelően szubjektív és alapos pályarajz. 

Kép forrása

A kiadó így írt ajánlót erről a nexusból fakadó alkotói folyamatról: „Ez a könyv nem hagyományos színészkönyv. A megfelelés kényszere nélkül íródott, s leginkább egy negyedszázados barátság tükrében, őszintén mesél ötven és fél esztendőről, sikerekről, kudarcokról, gyermekkorról, felnőttévállásról, beérkezésről. Kálloy Molnár Péter és Szabó Zoltán Attila a riportalany és a kérdező, a színművész és az író olykor szerepet cserélnek, a kötet hangvétele kávéházi társalgást idéz, a megszokott paneleket kerülő, vállalta játékos, élvezetes olvasmány. Kálloy élettörténete egy mélyérzésű bohóc története, aki Mezőcsátról indult a világot jelentő deszkák felé, és aki megénekelte már a pesti álmot is.” 

A kiadvány leginkább azokat érdekelheti, akik KMP rajongói, akik oly sokféle szerepében csodálták már meg, így többek között Tóbiás, Kucó, Hamlet, Villon, Sancho Panza szerepében, vagy akár Ben Stiller magyarhangjaként. A könyv érdekes hangvételét az adja – miként fentebb is olvashattuk -, hogy nem csupán kérdező és válaszoló felekre redukálódik a „szereposztás”, hiszen két jóbarátról van szó, de beszélgetéseik, melyek során Kálloy Molnár Péter elmeséli életét és pályafutását, különféle jegyzetekkel egészül ki, így például a startkőnek számító Mezőcsátról is olvashatunk egy rövidebb fejezetet. 

KMP oly sok színészhez hasonlóan képtelen a magánéletében magánemberként viselkedni, ezúttal is szerepet alakít, mely tulajdonképpen önmaga, aki most életútja idegenvezetőjeként kalauzolja el az olvasót a sztorirengetegben. A komoly és alapos biografikus felütésű írás könnyed hangvételét sok-sok fotó egészíti ki, melyek KMP színészi pályafutása számos állomásának felemelő pillanatairól árulkodnak. A kötetből az életútregény fejezeteiben sokszor olvashatunk a színész, illetve színházi világ ismert alakjairól szubjektív, de mégis tűpontos benyomásokat, leírásokat, megállapításokat, így többek között Rudolf Péterről, Kálid Artúrról, Gáspár Andrásról, Sinkó Lászlóról, Pokorny Liáról és Szabó Győzőről is. Akiknek pedig elsőre nem ugrik be Szabó Zoltán Attila neve, azok lapozzák fel a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Népszava, az Új Szó, a 168 Óra lapjait, ott megtalálják cikkeit, melyek mellett filmkészítéssel, újságszerkesztéssel, televíziós műsorok készítésével, irodalmi estek szervezésével, színházi produkciók létrehozásával is foglalkozott, foglalkozik.