Írók a tóparton

A Balaton és az irodalom kapcsolata volt a téma a Polgári Szalon beszélgetéssorozat első állomásán csütörtökön, Révfülöpön. Az est vendégei Nyáry Krisztián és Ugron Zsolna irodalmárok voltak.

A programsorozatot Navracsics Tibor, a térség országgyűlési képviselője, közigazgatási és területfejlesztési miniszter kezdeményezte azzal a céllal, hogy az elkövetkező időszakban meghívott beszélgetőpartnereivel közönség előtt eszmecserét folytassanak a kultúra, a művészetek, a gazdaság és a közélet témaköreiben. 

Kép forrása

A sorozat nyitóbeszélgetésén elhangzott, a Balaton helye és szerepe folyamatosan változik az irodalomban, ám jórészt az irodalmároknak köszönhetően mára az identitásunk részévé vált. Ugron Zsolna író azt emelte ki, hogy mára minnyájunknak nagyon meghatározó élményévé vált a Balaton, mindenkinek van valamiféle kötődése a tóhoz. Felidézte: a balatoni a turizmus a 19. században kezdődött el a tisztaszobák kiadásával. Ekkor jelentek meg az írók és költők is a térségben. A Szigligeti Alkotóház fellendítette az irodalmat, hiszen számos költő és író megfordult itt, akik „kivonulva a mindennapi valóságból” alkották meg műveiket. Ugron Zsolna beszélt arról is, hogy a mai, Balatonról szóló dalszövegek is jelentősen formálják, hogy mit gondolunk a tóról. 

Nyáry Krisztián azt hangsúlyozta, hogy a 18. század végéig problémaként tekintettek a Balatonra, felmerült az is, hogy le kellene csapolni. Mint mondta, a költők vették észre először a szépségét majd lassan egyre szélesebb körben értékként kezdtek tekinteni rá. A 19. század közepétől érzelmi alapon védendő értékké vált a tó, azaz nem lehetett a lecsapolási terveket elővenni. A millennium idején fokozatosan jelent meg a polgárság azon igénye, hogy elmenjen nyaralni a Balaton környékére. A térség mint nyaralóhely pedig Trianon után jelent meg az irodalomban. Számos író, költő szeretett elvonulni a Balatonhoz alkotni, köztük Kosztolányi Dezső, Krúdy Gyula. Az 1960-as években már tömegturizmus jellemezte a Balaton partját, ekkor az elit megpróbált kivonulni a tömegtársadalomból és máshol, például a Káli-medencében keresett nyugalmat – tette hozzá Nyáry Krisztián. 

Navracsics Tibor Révfülöpön kívül Ajkán és Tapolcán is vezet majd Polgári Szalon címmel beszélgetéssorozatot.