Quasimodo Füreden

Beck Tamás érdemelte ki a balatonfüredi Quasimodo költőverseny fődíját Önarckép című költeményével. A díjat egyéb elismerésekkel együtt a kétnapos irodalmi fesztivál nyitónapján, pénteken adták át a Balaton-parti városban.

Kép forrása

A szeptember 6-án és 7-én megrendezett 33. Salvatore Quasimodo Nemzetközi Költőversenyre mintegy 160 pályázótól több mint 300 vers érkezett. Nemcsak hazai alkotóktól érkeztek művek a versenyre, Romániából, Szlovákiából, Svájcból, Szerbiából és az Amerikai Egyesült Államokból is küldtek verset a fesztiválra. 

Különdíjat vehet át Horváth Florencia Sivatag lettél című verséért, a Térey János-díjat pedig Molnár Illés Mesélek inkább című alkotása érdemelte ki. Az Országút című folyóirat különdíját Simon Adri Senki zöldje című verséért adták át. 

Szombaton irodalmi matiné keretében a jövőre esedékes Jókai-bicentenáriumra való készülődés jegyében Szörényi László tartott előadást Jókai és a latin nyelv kapcsolatáról. A Nobel-díjas Salvatore Quasimodo 1961-es, balatonfüredi tartózkodása emlékére 1992-ben indított költőverseny a hagyományoknak megfelelően a Tagore sétányon álló Quasimodo-emlékfánál tartandó ünnepséggel kezdődött, majd este az Anna Grand Hotel dísztermében adták át a költőverseny díjait. A díjazott költők és az oklevéllel kitüntetett szerzők elolvasták verseiket, zárásként pedig a Vaszary Galériában látható Mácsai István Festmény, fotó, film című kiállításán tartott rendhagyó tárlatvezetést a festőművész fia, Mácsai János. 

Salvatore Quasimodo Nobel-díjas olasz költő 1961-ben járt Balatonfüreden, gyógyulásának emlékére emlékfát ültetett a Tagore sétányon és versben fogalmazta meg a balatoni tájhoz, a városhoz fűződő érzéseit. A költőversenyre több száz magyar és külföldi pályázat érkezik minden esztendőben. Mások mellett Faludy György, Határ Győző, Orbán Ottó, Czigány György, Gergely Ágnes, Gömöri György, Zalán Tibor, Szálinger Balázs, Marno János, Tóth Krisztina kaptak díjat az elmúlt több mint harminc év során.