Bábverseny íróknak

Négy év kihagyás után szeptember 3. és 6. között ismét megrendezi a VII. Bábos Drámaíró Versenyt a Békéscsabai Napsugár Bábszínház. Ezúttal újdonságként kifejezetten felnőtt előadásokat várnak az íróktól és a rendezőktől.

Kép forrása

A fesztivál a korábbiakhoz hasonlóan épül fel: szeptember 3-án, kedden este húzzák ki a témát, amelyből három író – idén Drubina Orsolya, Gráf Dorka és Hanula Zsolt – egy éjszaka alatt ír egy bábdarabot.
Azt is kisorsolják, hogy a három rendező – Ecsedi Csenge, Fodor Orsolya és Gardenő Klaudia – kinek a darabjával és melyik csapattal kezdi el a munkát. Idén a szervező teátrum mellett a szegedi Kövér Béla Bábszínház és a kecskeméti Ciróka Bábszínház színészei fogadták el a meghívást a rendezvényre.
A megnyitó keretében a Kockavarázs című előadást láthatja a közönség. A csapatok ezután versenyt futnak az idővel, éjt nappallá téve halmozzák az ötleteket, próbálnak. Feladatuk az is, hogy mindhárom darabhoz bábokat, bábos kellékeket készítsenek, így a műhelyek is 24 órás készenlétben állnak. A fesztivál különlegessége a nyilvánosság: az érdeklődők a próbafolyamatot is végig követhetik, így az olvasópróbától az utolsó tapsig részesei lehetnek az előadások születésének. 
A kész előadásokat szeptember 6-án, pénteken 18 órától tekintheti meg a közönség, amely szavazhat a nekik legjobban tetsző előadásra, ami közönségdíjat kap majd. Szakmai zsűri (Turbuly Lilla, Jászay Tamás, Szenteczki-Csipei Judit) pedig a legjobb színésznő, a legjobb színész, a legjobb rendező és a legjobb dráma kategóriákban oszt majd díjakat.