Fixa ideáim

Mikor már épp azon vagyok, hogy fejcsóválást applikáljak, amiért az Asterix-brand (franchise?) immár minden műfajban megvetette a lábát, és biztosan szép pénzt hoz a vele foglalkozó fórumoknak, ötletgazdáknak, producereknek, kiadóknak, mindig a kezembe kerül egy-egy Ideafix-füzet (ugyanis miután az Asterixek kigyűltek, megjelentek – és immár harmadik számnál tartanak – a kis fehér kutya, Ideafix kalandjai is), és olyankor kénytelen vagyok elhűlni, mennyire bele tudnak helyezkedni az írók és a rajzolók Goscinny és Uderzo modorába, stílusába. Így aztán a fejcsóválásom elismerő biccentéssé alakul át, és mivel megrögzött Asterix-rajongó vagyok (tulajdonképpen az összes morgolódásom ellenére nagykanállal fogyasztok mindent, egyszóval mindent, ami ebbe az univerzumba tartozik), ezeknek a köteteknek a megjelenését is mindig várom.

Kép forrása

Pedig nincsenek könnyű helyzetben az alkotók, ugyanis Ideafixen, a képregényekből is ismert kiskutyán kívül itt egy teljes állattársaságot meg kell teremteniük, be kell vezetniük, de félő, ezek sosem lesznek annyira ikonikus ismerőseink, mint a Asterix emberhősei voltak. Mégis próbálkoznak derekasan, és igyekeznek az Asterix-történetek emberkaraktereinek megfeleltetni az állatcsapatot – van itt egyebek mellett Obelixhez hasonlóan (túl)erős ebtárs (Muszklix), valamint (soha nem működő) csodafőzet készítésére képes okosbagoly (Nocturnix), intrikus római cica, ostoba (oké: dilis), de erős és fegyelmezett római centurió-kutya, rengeteg ismerős helyszín és emberalak, meg hát kacagtató élethelyzetek minden mennyiségben (még akkor is kacagtatóak ezek, ha egy részük ismerős korábbról). És rengeteg verekedés. Pofonok helyett harapásokban és karmolásokban dúskál a történet, de a cseles állatoknak sikerül néha az embereket is összekapatniuk, és ilyenkor hamisítatlan Asterix-bunyó keletkezik.

És hát nyelvi leleményekben sem marad le az Ideafix-világ a korábbi Asterix-világtól. (Egyébként minden bizonnyal ez a fordítónak, Bayer Antalnak is köszönhető.) Nézzék csak: „Beadtam a szabadságkérelmemet, irány Hispánia!”, mondja egyik római katona a másiknak, őrségben diskurálván. „Tényleg? Azt mondják, ott befagyasztották az ibéreket”, válaszolja erre a másik. Engem ez a fajta humor olyan könnyedén vesz le a lábamról, mint Obelix ponfonjai a dilis rómaiakat.

A kötetben (és a korábbi kötetekben is) három történet, három kis kerek egész található, nem csak egy, mint anno a képregényekben, és ez tovább növeli az Ideafix-könyvek élvezeti értékét. Úgyhogy végülis tényleg el kell felejtenem a fejcsóválást, lehetőleg örökre, és amíg ilyen színvonalas kiadványok bővítik a sokunk számára fontos Asterix-univerzumot, addig örülni, hogy vannak. Próbálják ki önök is a kis kézreálló köteteket – nem fognak csalódni.

Ideafix 3: Ideafix és a rebellisek. Áll a bál Lutétiában. R. Goscinny és A. Uderzo nyomán írta M. Lachenaud – O. Serrano, rajzolta D. Etien – P. Fenech. Fordította: Bayer Antal. Móra Ferenc Könyvkiadó, Budapest, 2023.