Rendhagyó hazaszótár

Új jegyzetsorozat indult a Kossuth rádióban Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatójával – hangzott el az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában.

A sorozat alapját Demeter Szilárd nyáron megjelent Rendhagyó hazaszótár című könyvének szócikkei adják. A Vasárnapi újságban hallható sorozatban a PIM főigazgatója hétről hétre a jelen történéseire reflektál.
 Demeter Szilárd a műsorban a szótár keletkezéséről szólva arról beszélt: harminc éve még Erdélyben élt a szülőföldjén, egy olyan országban, amely nem volt a hazája és szeretett egy olyan hazát, amely nem az ő országa volt. „Aztán az elmúlt évtizedekben a nemzetpolitikai építkezésnek köszönhetően Kárpát-medencényivé tágult a szívköröm, erről szólt az első jegyzet, elkezdtem megszeretni a másik magyarokat. Elkezdtem otthon érezni magam Beregszászon, Szabadkán, Zalaegerszegen vagy Budapesten” – mondta, hozzátéve, hogy ezáltal „ezek az alig százéves országhatárok, amelyek mentális határokká merevültek, elkezdtek szépen lebomlani”, ezt az átjárást próbálta a szótárban olvasható „rövid kis szösszenetekkel” plasztikussá tenni.
A kötet, amelyben Demeter Szilárd világlátását és magyarságfelfogását adja át egy-egy kiválasztott fogalommal, szembeállítja a nemzeti szabadságot a bárhol szabadságával.
„Mi úgy gondolkodunk, hogy van egy szülőföldünk, és vannak kitüntetett helyek, esetünkben a Kárpát-medence, itt élünk, és ez sokkal fontosabb mint a világ bármely másik helye” – fogalmazott a főigazgató.
„Tehát van egy kitüntetett hely és vannak kitüntetett időpillanatok (...), amelyek fontosak számunkra és ezáltal válunk kultúrahordozókká, nem fogyasztjuk, hanem hordozunk magunkkal egy kultúrát és ez a kultúra az, ami a mi életünket keretezi” – tette hozzá.
A valahol szabadsága - Rendhagyó hazaszótár című kötet, a XXI. Század Intézet 21 című zsebkönyvsorozatának részeként jelent meg a nyáron. A kötet alapján október 29-től heti rendszerességgel jelentkező Hazaszótár - Demeter Szilárd jegyzete a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában hallható.