Meditációk egy gyilkossági kísérlet után

Áprilisban jelenik meg Salman Rushdie memoárja, amelyben az ellene elkövetett szörnyű merényletről ír, ami miatt fél szemére megvakult és bal keze is súlyosan megsérült – közölte amerikai kiadója, a Penguin Random House.

Kép forrása

A Knife: Meditations After an Attempted Murder (Kés: meditációk egy gyilkossági kísérlet után) című, 265 oldalas kötet megírása azért volt fontos számára, mert úgy érezte, ezzel átveheti az irányítást a történtek felett, és művészettel válaszolhat az erőszakra – idézte Rushdie-t a kiadó közleménye.

Tavaly augusztusban az író éppen előadást akart tartani New Yorkban egy irodalmi fesztiválon, amikor egy férfi felrontott a színpadra, és többször nyakon és hasba szúrta. Hadi Matar, a támadó nem vallotta magát bűnösnek a támadás és a gyilkossági kísérlet miatt ellene felhozott vádakban.

A 76 éves Rushdie a The New Yorker című lapnak adott interjújában elmondta, hogy könyvében el akarta kerülni a vádaskodást és a keserűséget, és elhatározta, hogy előre és nem hátrafelé néz.

Az írót A sátáni versek című regényének megjelenése után az iráni iszlám fundamentalisták halálra ítélték, és 1989 februárjában a világban élő muszlimokat Rushdie megölésére szólították fel a Korán és Mohamed próféta meggyalázásáért. Ezért az írónak hosszú ideig elszigetelten, testőrök védelmében kellett élnie, ám az utóbbi években már szabadabban mozgott a világban, egészen a New York-i Chautauqua Intézetben ellene elkövetett merényletig.

2012-ben kiadott, Joseph Anton című memoárjában még harmadik személyben fogalmazta meg a fatvára való visszaemlékezését.

A tavalyi támadás után azonban arról beszélt a magazinnak adott interjúban, hogy erről már nem akart harmadik személyben szólni.

– Azt hiszem, amikor valaki kést szúr beléd, az első személyű történet, egy én-történet – mondta.

Rushdie Victory City című regénye is a Penguin Random House kiadóhoz tartozó Random House-nál jelent meg idén. A könyvet még a támadás előtt befejezte az író.