Díjtalanítás

Botrányszagúnak érződik a nemrég kirobbant izrael-palesztin háború okozta politikai és identitásigazodás-cunami részeként történt díjátadó-sztornó. A 75. Frankfurti Könyvvásáron kapta meg a LiBeraturpreis-díjat Adania Shibli, akinek viszont vélhetően palesztin származása miatt nem adták át ünnepélyesen az elismerést. A blaszfémiáról beszámolva a magyarnemzet.hu cikkét szemlézzük.

Kép forrása

A palesztin alkotó a 2020-ban németül (2022-ben magyarul is) megjelent Minor Detail (Egy apró részlet) című kötetéért vehette volna át a díjat. A regény a közönség és a kritikusok elismerését is kivívta, mi több, a National Book Award legjobb fordításért járó díjára is jelölték, olvasható a cikkben. Mint a folytatásból kiderül: a kötet viszont kritikákat is kapott, az ostorozók úgy látták, hogy Shibli műve nem mentes az antiszemita felhangoktól. A cikk a zürichi Tagesanzeiger kolumnistáját idézi, aki így fogalmazott: „Kitüntethető-e napjainkban egy olyan regény, amely Izraelt gyilkológépként ábrázolja...”, és hogyan kell kezelnie Európának azt az irodalmat, amely „Izrael-ellenes és antiszemita érzelmeket hoz a kulturális színtérbe?”

A magyar kiadás fülszövege így foglalja össze a kötet tartalmát. „1949-ben izraeli katonák megölnek egy csapat beduin férfit a Negev-sivatagban. Egy palesztin lányt foglyul ejtenek, magukkal viszik a táborba, majd megerőszakolják, megölik és a homokba temetik. Évtizedekkel később egy Ramallahban élő palesztin nő elolvas egy cikket az esetről, és megakad a szeme egy apró részleten. A gyilkosságot éppen huszonöt évvel a születése előtt követték el. A nő kutatni kezd az áldozat hangja után.”

A díjátadót sztornózó egyesület döntése jóval megelőzte a Hamász Izrael ellen indított szörnyű támadásait, de azért a jelöltek közüli kiválasztásnál már ment a hisztéria, bizonyos tagok egyesületből való önkéntes távozásával járt.

Az egyre botrányosabb német kulturális kavargásról azt is megtudhatjuk a cikkből, hogy az egyre kacifántosabb ügybe a berlini PEN klub is beszállt, amikor úgy kommentálta az esetet, hogy „Egy könyv vagy megérdemel egy díjat, vagy nem. A zsűri Shiblire vonatkozó döntése, amely hetekkel ezelőtt született, szerintem nagyon jó volt. A díjat megvonni tőle alapvetően helytelen lenne, politikai szempontból éppen úgy, mint irodalmi nézőpontból.” A TAZ nevű német napilap kritikusát persze máshogy látta: „A könyv első személyű narratívája és empatikus hangvétele elfedi a szöveg alapvető problémáját: minden izraeli katonát névtelen erőszaktevőként és gyilkosként ábrázol, míg a palesztinok megszállók áldozatai. Az izraeli civilek elleni erőszakról nem esik szó, talán azért, mert azt a palesztinok a megszállók elleni felszabadító harc legitim eszközének tartják.” A magyar orgánum online felületén megjelent írás végül azzal zárul, a világ legnagyobb könyvvásárának igazgatója, Juergen Boos mégis csak az izraeli hangokat részesíti előnybe e polémia kapcsán, aki többek között így fogalmazott nyilatkozatában: „Az Izrael elleni terrorizmus ellentmond a Frankfurti Könyvvárár minden értékének, amely teljes szolidaritásban Izrael oldalán áll.”