Nem tudni, kiadja-e Svédország Iraknak a Korán-égető aktivistát

Iraki kiadatási kérelme elbírálása keretében hallgatta ki kedden a svéd rendőrség Salwan Momika iraki férfit, aki több alkalommal is nyilvánosan megrongálta az iszlám szent könyvét, a Koránt – közölte Momika és ügyvédje az AFP francia hírügynökséggel.

Kép forrása

"Irak azért kéri a kiadásomat, hogy Irakban állítsanak bíróság elé az iszlám törvénykezés szerint, amiért Svédországban Koránt égettem" – mondta az aktivista. Momika nemzetközi felháborodást váltott ki júniusban, amikor lábbal taposta és elégette a Korán egyik példányát a stockholmi nagymecset előtt az áldozat ünnepe muszlim ünnep első napján. Erre reagálva tüntetők behatoltak Svédország bagdadi nagykövetségére.

David Hall, Momika ügyvédje elmondta, hogy az iraki hatóságok a Korán-égetés miatt követelik a férfi kiadását, amelyhez viszont az kell, hogy ez Svédországban is bűncselekménynek minősüljön, márpedig ez Svédországban nem bűncselekmény, így a kiadatás szerinte nem lehetséges. Az ügyvéd szerint az üggyel megbízott ügyésznek a legfelsőbb bírósághoz kellene fordulnia, hogy döntsön a kiadatás ügyében.

A Korán júliusi újabb megrongálása után Irak elrendelte a bagdadi svéd nagykövet kiutasítását és felfüggesztette az Ericsson távközlési óriásvállalat iraki működési engedélyét. A svéd kormány elítélte a Korán-égetéseket, de hangsúlyozta az országon belül a szólás- és gyülekezési szabadság elsődlegességét.