Növekednek a kölcsönzésszámok

Jó irányba halad a magyar könyvtáros szakma, hiszen a kölcsönzésszámok meghaladják a koronavírus-járvány előtti időszakot, miközben a világtrend a könyvek elhagyását és az olvasás csökkenését mutatja – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára a Magyar Könyvtárosok Egyesülete (MKE) 54. vándorgyűlésének pénteki, záró plenáris ülésén.

Kép forrása

Vincze Máté rámutatott, hogy "nagymértékű szürkeállomány" gyűlt össze a könyvtárakban, de szükség is van rá, hiszen nagy feladatok várnak a szakemberekre: minél kiműveltebb, kritikai gondolkodásra képes, a mindennapokban jól érvényesülő magyarok nevelése a cél. Úgy vélte, kreatív innovációval könnyebbé tehetők a mindennapok, s ezt a könyvtárosok időben felismerték, ami figyelemre méltó. Példaként említette a könyvtári automatákat és az internetes ajánlórendszereket, amelyek közelebb viszik az emberekhez az olvasást, amely "nem csak önfejlesztő, hanem közösségi élmény is". Vincze Máté üdvözölte, hogy a vándorgyűlés témái között kiemelt helyet kapott az innováció és a kreativitás, de a fenntartható fejlődés is a szekcióülések témái között volt.

A plenáris ülésen a könyvtáros szakma által legjelentősebbnek és legszebb kivitelezésűnek tartott könyvek díjazására is sor került. A Fitz József-könyvdíjat 1989 óta ítélik oda évente három kiadványnak. Idén a Central Médiacsoport Lampion könyvek sorozatában Gyetkó Krisztina rajzaival megjelent Bajzáth Mária válogatása, a Kerek élet fája - Jeles napok mesekalendáriuma című kötet, a Scolar Kiadónál megjelent Kocsis Noémi Bakancslista - Kastélyok, várak, kúriák című kiadvány, valamint az Országház Könyvkiadó gondozásában Zsoldos Attila A 800 éves Aranybulla című könyve kapta a díjat.