A labdarúgás történetét bemutató könyv jelent meg

A világ labdarúgásának históriájáról szóló könyvet mutatott be kedden a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) és a kiadó Debreceni Egyetem (DE).

Kép forrása

„A sportkönyvkiadás aranykora van most Magyarországon, száznál is több, benne számos futballtémájú könyv jelent meg az elmúlt időszakban, s most itt ez az ötkötetes, 3800 oldalas monumentális munka, amely valódi tudományos csúcsteljesítmény” – méltatta a friss kiadványt Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke, a Nemzeti Sport főszerkesztője.

A B. Bába Éva történész-közgazdász, Dénes Tamás sportújságíró-futballtörténész és Sándor Mihály sporttörténész által jegyzett könyvet az esemény házgazdája, Csányi Sándor is kivételes alkotásnak nevezte. Hozzátette, hogy az MLSZ elnökeként és a FIFA alelnökeként megpróbálja nemzetközileg is népszerűsíteni a sorozatot, amely várhatóan a jövő évben angolul is megjelenik.

Dénes Tamás - aki eddig több mint nyolcvan futballtémájú könyvnek volt a szerzője vagy közreműködője - úgy nyilatkozott, hogy a fő gondot az írás során az jelentette, hogy mit hagyjanak ki a labdarúgás történetéből. Megemlítette, hogy az öt éven át készült sorozatukhoz, amely a sportág históriáját 1863-tól 2020-ig öleli fel, kilencvenkilenc százalékban külföldi forrásanyagot használtak fel. Hozzátette, hogy ilyen nagyságrendű munka nemcsak Magyarországon, de külföldön se nagyon jelent még meg.

A színes, adatok tömkelegével, eredményekkel, történetekkel, kiemelkedő egyéniségek portréival gazdagított, tudományos igényű kiadvány ide kattintva digitálisan hozzáférhető, de ezen az oldalon meg is vásárolható.