A reflektorfényben: Skandinávia

Északi írókat lát vendégül május 19-én, pénteken és 20-án, szombaton a PesText Nemzetközi Irodalmi és Kulturális Fesztivál a PesText Nordic című eseménye keretében.


Kép forrása

A PesText Nordic a skandináv irodalom számos ismert és izgalmas képviselőjét hozza Budapestre: fellép a dán Sissel-Jo Gazan, a svéd Malte Persson, az izlandi Einar Már Gudmundsson, Lilja Sigurdardóttir, valamint a norvég Helga Flatland, és olyan népszerű magyar írók, költők, műfordítók beszélgetnek majd velük, mint Molnár T. Eszter, Terék Anna, Vajna Ádám, Néző László, Bak Zsófia. A beszélgetések angolul zajlanak, a közönségnek tolmácsolást biztosítanak. A helyszínen kaphatók lesznek a szerzők kötetei, és dedikálásra is lesz lehetőség.

A szervezők az MTI-hez eljuttatott közleményükben kiemelik, hogy a Három Hollóban zajló programsorozat ötlete a Skandináv Ház húszéves fennállásának apropóján született.   

Az irodalom mellett számos összművészeti produkciót láthat majd a közönség, az Itt és Most Társulat skandináv versekből ihletett improvizációs előadása mellett a Városminor Kamarakórus is fellép a Három Hollóban, amelynek kávézójában a fesztivál ideje alatt nyílik meg a Between the Lines svéd irodalmi kiállítás - áll a közleményben.

A PesText Nemzetközi Irodalmi és Kulturális Fesztivált 2023-ban immáron ötödik alkalommal szervezi meg a MISZJE (Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület) és a Petőfi Kulturális Ügynökség. A világirodalmi fókuszú fesztivál célja bemutatni, miként képesek az eltérő nyelvek és kultúrák irodalmi alkotásai megjelenni egy másik ország, másik nemzet olvasmányélményei között.

A 2003-ban alapított Skandináv Ház Alapítvány célja a skandináv kultúra, értékek és életmód magyarországi népszerűsítése. A kulturális és ismeretterjesztő programok szervezése mellett az alapítvány kiadásában jelenik meg az Észak skandinavisztikai folyóirat. Az alapítvány tavaly óta könyvkiadót is működtet.

A PesText összes programja ingyenesen látogatható.