Kiállítás Ferenc pápa tiszteletére

Ferenc pápa magyarországi látogatásának tiszteletére kamarakiállítás nyílt pénteken az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK), "Uram, hallgasd meg én imádságomat." A magánáhítat könyvei a középkor végén címmel.

Kép forrása

A tárlat a késő középkori Magyar Királyságban és tágabb környezetében magánáhítat céljára használt latin és népnyelvű kézírásos és nyomtatott könyvek különböző típusait mutatja be. A kiállított hét kódex és egy nyomtatvány, valamint az ezeket kiegészítő, digitális eszközön hozzáférhető anyag segítségével bevezeti a látogatót a késő középkori imakönyvek színes világába – adta hírül az MTI az OSZK tájékoztatása nyomán. „Ima közben úgy közeledünk Istenhez, hogy közben megtaláljuk önmagunkat, és megéljük a csendet” - idézte a közlemény Rózsa Dávidnak, a nemzeti könyvtár főigazgatójának megnyitón mondott köszöntőjét.  

A közlemény szerint a kamarakiállítás betekintést nyújt a késő középkori latin és anyanyelvű imádságoskönyvek világába s e sokszor nagyon személyes összeállításokon keresztül megrendelőik, használóik lelki életébe, aggodalmaiba, reményeibe, a mindennapjaikba. A legtöbb műtárgyat díszes iniciálék és finoman megmunkált miniatúrák díszítik. Van közöttük egyéni használatú német nyelvű imakönyv, ferences szerzetesek számára készült zsoltároskönyv, liturgikus ihletésű nyelvemlék.

A látogatók megtekinthetik a nemzeti könyvtár gyűjteményének egyik leggazdagabban díszített kéziratát, megtudhatják, mi minden ellen védekezhetett imádsággal egy 16. század eleji apáca vagy világi férfi, s megpróbálkozhatnak a nyelvemlékkódexek magyar imáinak kibetűzésével.

A kiállításmegnyitó díszvendége volt Erdő Péter bíboros, aki köszöntőjében kiemelte: „A kereszténység nem más, mint kinyilatkoztatás. személyes vallási meggyőződés. A most megnyíló kiállítás személyes spirituális tapasztalást dokumentál”.

Sarbak Gábor, az ELKH-OSZK Fragmenta et Codices Kutatócsoport vezetője, a kiállítás egyik kurátora azt hangsúlyozta, hogy „a részleteikben idézett, a falakon és a kijelzőn is megszemlélhető imaszövegek ma is változatlanul időszerűek; a nyílt szívű olvasót most is meg tudják szólítani”.

A tárlat április 22. és május 6. között ingyenesen látogatható az OSZK-ban.