Kétezeréves kínai orvosi jegyzetekre bukkantak

Kétezer évvel ezelőtt bambuszszeletkékre írt orvosi jegyzetek tartalmát publikálták kínai kutatók. A köteteket csütörtökön mutatták be a délnyugat-kínai Szecsuán tartomány székhelyén, Csengtuban.

Kép forrása

Az elveszettnek hitt, összefűzött bambuszcsíkok, amelyekre fentről lefelé és jobbról balra haladva írtak, a Nyugati Han-dinasztia (Kr.e. 202-Kr.u. 25) korából származnak, és egy Csengtu városhoz tartozó Tienhuj nevű településen találtak rájuk, sírok feltárása közben 2012-ben. Tanulmányozásuk során kiderült, hogy a dokumentumrelikviák a hagyományos kínai orvoslás úttörője, Pien Csüe által követett orvosi iskolához kapcsolódó értékes szakirodalmat tartalmaznak.

A Tavasz és ősz korszakban, valamint a Hadakozó államok időszakában (Kr. e. 770-221) Pien Csüe elődei tapasztalataira támaszkodva alkotta meg az úgynevezett négy diagnosztikai módszert, vagyis a megtekintést, a meghallgatást-szaglást, a kikérdezést és a tapintást. Ezzel létrehozta a hagyományos gyógyászat és kezelés alapjait.

A Régészek, hagyományos gyógyászati szakértők és kulturális ereklyék védelmével és restaurálásával foglalkozó szakembereknek nem volt könnyű dolga, ugyanis a bambuszcsíkok kétezer évig vízben áztak. Több mint tízéves közös erőfeszítésének köszönhetően azonan sikerült 930 bambuszcsíkot helyreállítani, mellyel mintegy 20 ezer kínai írásjegy vált kivehetővé rajtuk. Tartalmuk – a szakértők szerint – az ősi kínai gyógyászat dokumentumainak gyűjteménye, amely az eddigi leggazdagabb tartalommal, legteljesebb elméleti rendszerrel, valamint legnagyobb klinikai értékkel rendelkezik.

A dokumentumok tartalmát összesen nyolckötetes könyvsorozatban foglalták össze. Ezek tartalmazzák az összes anyagot, beleértve a bambuszcédulák rajzait, a szerkesztői magyarázatokat és egy, a leletek mellett feltárt, hagyományos gyógyászati meridiánokat ábrázoló demonstrációs baba illusztrációit.