Az eggyé fonott melankolikus regénycopfok

Paál Anikó és Pöltl Oxi Zoltán ezúttal a kortárs világirodalom egyik legtöbbet magasztalt japán szerző, Murakami Haruki műve, a Kafka a tengerparton című regénye kapcsán beszélget.


Youtube
LEJÁSZÁS

Spotify
LEJÁTSZÁS

A 180 fok – A kultúra ellenpontjai című podcast két mostani műsorvezetője a következő kérdésekre kereste a választ. Milyen helyet foglal el Murakami a világirodalom palettáján? Mennyire osztja meg a figyelmet a Kafka a tengerparton című regényének szerkezete azzal, hogy két, egymással nem összefüggő történetről lehet benne olvasni? Milyen szerepet játszik a kisfiú sztorijában az ödipuszi-szál? Bekövetkezik-e végül Tamura és Nakata, a kisfiú és az öregember találkozása? Vajon miért választotta az író ezt a „duplaregény” megoldást? Milyen hatással volt Murakami munkásságára, hogy élete jelentős részét Amerikában élte le? Mekkora ismertsége van a japán írónak nálunk, Magyarországon? 

A különleges regény Murakami korábbi műveinek jegyeit is magán viseli, így ebben is ugyanúgy fellelhető téma az elidegenedés, a magány, a vágyódás, a szerelem témája. A közel hatszáz oldalas, rendkívül elgondolkodtató könyvet mindenkinek ajánljuk, aki kedveli a többrétegű drámai erejű regényeket.