Marosvásárhely is csatlakozott az Írórezidencia Programhoz

Marosvásárhely is csatlakozott az Írórezidencia Programhoz, amely akár három hónapig várja a hazai és külföldi írókat, költőket, műfordítókat, tudósokat. 


A Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) hétfői közleményében kitér arra, hogy Marosvásárhely a magyar kulturális élet egyik kiemelkedő városa, amely mindig is irodalmi-tudományos központ volt – számolt be az MTI. Mint felidézik, a PKÜ 2019-ben indult Magyar Írórezidencia Programja jelenleg 8 magyarországi, kulturális értékekben gazdag helyszínnel büszkélkedhet. A pécsi, debreceni, vajszlói, vácrátóti, nyíregyházi, kapolcsi, pannonhalmi és a Magyar FordítóHáz Alapítvánnyal közösen működtetett balatonfüredi rezidenciákban magyar és külföldi szerzők is vendégeskedtek már.

„Több mint félszáz rezidens alkotó pályázatát fogadtuk el eddig, s számos magyar író-költő mellett voltak osztrák, indiai, albán, román, koszovói, argentin, kazah, szlovén, bolgár, amerikai, egyiptomi és kirgiz vendégeink is. Az önkormányzatokkal vagy helyi szervezetekkel közösen működtetett rezidenciák nemcsak a munkatervek megvalósításában segítik az alkotókat, hanem abban is, hogy jobban és mélyebben megismerjék az adott várost vagy régiót” - idézik a közleményben Pál Dániel Leventét, a PKÜ szakmai vezérigazgató-helyettesét.

Mint írják, az alkotói helyszínt a Studium Prospero Alapítvány biztosítja. A Studium HUB a város belvárosában közösségi térként funkcionál, ahol szolgálati lakások, apartmanok is helyet kaptak rezidens orvosok és művészek számára. „Büszkeséggel tölt el, hogy 2023 januárjától mi is aktív tagjai lehetünk a Magyar Írórezidencia Programnak és támogathatjuk a tettre kész szerzőket, akik remélhetőleg termékeny heteket tölthetnek majd el vendéglakásainkban” - idézi a közlemény Vass Leventét, az Alapítvány vezetőjét. 

A közleményben emlékeztetnek arra, hogy az első rezidens vendég, Vass Norbert művészeti író, kritikus, szerkesztő lesz januártól. (MTI)