Értékek kontra érdekek

Megjelent Lakatos István nagykövet diplomáciai szempontból jelentős témákat érintő, emberi jogi tematikájú kötete a Gondolat Kiadó gondozásában. 


Az Értékek kontra érdekek? Összehasonlító emberi jogi diplomácia a kulturális relativizmus és a civilizációk összecsapásának árnyékában című könyv a szerző angolul már - a Palgrave Kiadó által - korábban megjelentetett munkájának hosszabb magyar nyelvű változata. 

A könyv átfogó képet kíván adni a téma szempontjából legrelevánsabb öt országcsoport - az Európai Unió, a szubszaharai afrikai államok, az ázsiai országok, a muzulmán országok, a latin-amerikai és karibi államok - emberi jogi diplomáciájáról, különös figyelmet fordítva az azt befolyásoló történelmi, politikai, kulturális és vallási tényezők bemutatására. A szerző munkája a regionális emberi jogi mechanizmusok bemutatásán túl részletesen elemzi a fenti országcsoportok politikáját, szavazási magatartását az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában - olvasható a Magyar ENSZ Társaság MTI-hez eljuttatott közleményben.

A könyvbemutatót Bogyay Katalin nagykövet, a Magyar ENSZ Társaság vezetője nyitotta meg; röviden ismertette a világszervezet előtt jelenleg álló emberi jogi kihívásokat. A kötet szakmai jelentőségét méltatta Kaponyi Erzsébet professzor emerita, aláhúzva annak hiánypótló jellegét a magyar és nemzetközi szakirodalomban. A könyvbemutató második részében Ádány Tamás tanszékvezető egyetemi docens beszélgetett a szerzővel a könyv egyes fejezetei kapcsán felmerülő szakmai kérdésekről, dilemmákról.