Csiky Gergelyre emlékeztek a Fiumei úti sírkertben

A 180 éve született Csiky Gergely drámaíróra emlékeztek a Fiumei úti sírkertben. A 2001 óta védett síremlék teljes körű rekonstrukcióját a Nemzeti Örökség Intézete a Nemzeti Sírkert éves felújítása keretében, csaknem egymillió forintból valósította meg.


Pataki András, a Kulturális és Innovációs Minisztérium művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkára beszédében kiemelte, Csiky Gergely darabjait jelenleg is több színházban játsszák, a róla elnevezett színházat pedig a felújítást követően az ő darabjával adták át. A helyettes államtitkár úgy fogalmazott, Csiky Gergely a művészetében jelen lévő szakralitással próbálta jobbá tenni környezetét, és ma is ezt a küldetést kell megvalósítani - áll a közleményben. „Nincs annak a népnek jövője, akinek nincs múltja, és nekünk, magyaroknak, fantasztikus múltunk van” - hangsúlyozta Pataki András. 

Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója kiemelte, hogy Csiky Gergely síremléke a Fiumei úti sírkert művészparcellájának közepén áll, körülvéve olyan neves kortársakkal, pályatársakkal, mint Reviczky Gyula, Paulay Ede, vagy Szigligeti Ede. A főigazgató elmondta, hogy a Nemzeti Örökség Intézetének feltett szándéka, hogy a Fiumei úti sírkert a mai kulturális élet színtere legyen. Hozzátette, egyebek mellett Versszínházat szerveznek, és ezért kezdték el Nemzeti Emlékezetpedagógiai Programjukat is, amely kreatív csoportmunkával segíti a középiskolások nemzeti vagy történelmi emlékhelyekre tett látogatásának feldolgozását - áll az intézmény MTI-hez eljuttatott közleményében.

A Fiumei úti sírkert egyik művészparcellájában található, közel egymillió forintból megújult, Senyei Károly által készített neobarokk díszszarkofág oldalain Csiky Gergely domborműves portréja, valamint egy mészkőbe vésett kereszt látható, utóbbi az egyházi szolgálatra utal.