Csütörtökön debütál Jankovics Marcel Toldija

Szombat este tartották a tavaly elhunyt Jankovics Marcell utolsó munkája, a Toldi című egészestés animációs film díszbemutatóját Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban.


Káel Csaba, a Nemzeti Filmintézet (NFI) elnöke a bemutatón elmondta: Jankovics Marcell az animáció határtalan lehetőségeit felhasználva hozta létre műveit, amelyekben keveredik a mozgókép, az irodalom, hagyomány, értékőrzés és értékteremtés. Jankovics Marcell legnagyobb zsenialitása stílusa és egyéni látásmódja mellett az, hogy széles közönség számára tudott alkotni és közben nem kötött kompromisszumokat a művészet területén - mondta. Legutóbb tizenegy évvel ezelőtt, 2011-ben mutatták be Jankovics Marcell Az ember tragédiája című filmjét, a kormánybiztos szerint az alkotó életművének méltó lezárása a Toldi sorozat és mozifilm. 

Jankovics legjelentősebb alkotásai teljeskörűen felújítva érhetők el az intézet Filmio nevű streaming-oldalán - hívta fel a figyelmet.

Mikulás Ferenc producer, a Kecskemétfilm Kft. igazgatója, producer arról beszélt, hogy Áder János korábbi köztársasági elnök kezdeményezésére, az Arany János-emlékév alkalmából jött az ötlet, kezdetben a Toldi sorozat, majd az egészestés filmváltozat megvalósítására. A rendkívüli igényességgel megalkotott mozifilm a Kecskemétfilm 100 alkotója több mint háromévnyi munkájának eredményeként jött létre - hangsúlyozta.

A bemutató után Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója a közmédiának nyilatkozva elmondta, hogy fontosnak tartja a Toldit, mert sok év után az első olyan animációs mű, amelyet a közmédia gyártatni tudott és műsorra is tűz. Úgy fogalmazott: a Kecskemétfilm stúdióval kiváló az MTVA kapcsolata, korábban a Magyar népmesék és a Vízipók csodapók kapcsán is együttműködtek már, és garanciát jelentenek a minőségre.

Áder János korábbi köztársasági elnök fantasztikusnak nevezte a filmet, szerinte Arany János Toldija, Jankovics Marcell képi leleménye és a zene összeérett. Felidézte: az Arany János Emlékbizottság - amelynek elnökeként is tevékenykedett - sok jó ötletet támogatott, de a koronát a programok tetejére a Toldiból készült rajzfilm teszi fel.

Áder János szerint mivel vizualizált világban élünk, képi segítséggel még jobban be tudják majd fogadni az Arany János által írt szöveget a fiatalok, ami a mű és a film népszerűségét is növelheti. Emlékeztetett: tizenegy éve nem mutattak be magyar rajzfilmet moziban, de a magyar rajzfilmes kultúra és hagyomány, valamint az alkotók tehetsége garancia arra, hogy évente, kétévente újabb és újabb egész estés mozirajzfilmek születhessenek.