Gépi kézírásfelismeréssel készült el a Magyar Nemzeti Levéltár legnagyobb adatbázisa

MEGJELENT: 2022. szeptember 29., csütörtök | SZERZŐ: RG

Gépi kézírásfelismerés segítségével készült el a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) legnagyobb, az 1828. évi országos összeírást feldolgozó adatbázisa.


Az 1828. évi országos összeírás teljes, 12 688 település adatait tartalmazó, indexelt képanyaga a Valenciai Műszaki Egyetem által fejlesztett algoritmus és mintegy 70 önkéntes munkájának eredményeként jött létre. Ez az összeírás az eddigi legnagyobb, kézírásfelismeréssel feldolgozott gyűjtemény Magyarországon – írta meg az MTI, a Nemzeti Levéltár tájékoztatása nyomán. 

Mikó Zsuzsanna, az intézmény általános főigazgató-helyettese kiemelte: számos jó nemzetközi gyakorlatot követve az MNL is nyitott a civilek bevonására adatbázisainak fejlesztésében. Reményét fejezte ki emellett, hogy az önkéntesek által feldolgozott iratanyag és adatbázisok száma egyre gyarapodni fog, és megköszönte az önkénteseket adó Magyar Családtörténet-kutató Egyesület segítségét a közösségi összefogással végzett munkában. A közlemény kiemeli az önkéntesek európai szinten egyedülálló aktivitását, a meghirdetett programra ugyanis két nap alatt annyian jelentkeztek, hogy le kellett állítani a toborzást.

Az 1828. évi országos összeírás 196 724 oldalból áll, és a 19. század első feléből valamennyi adófizetési kötelezettség alá eső háztartás tulajdonosának és családfőjének az adatait tartalmazza. Az egyedülálló történeti forrásban 2 845 595 személynév szerepel a történeti Magyarország, Horvátország és Szlavónia teljes területéről.

A most közzétett irategyüttes elsősorban családtörténet-kutatási szempontból kivételesen értékes forrás, illeszkedve a már régóta elérhető korábbi, 1715. és 1720. évi összeírások sorába.

Az adatbázisban a kereshető személynevek mellett a vagyoni és társadalmi helyzetre vonatkozó adatok digitalizált képei is elérhetők a kutatók számára, szem előtt tartva, hogy az összeírás a korszak magyar társadalom- és gazdaságtörténete szempontjából pótolhatatlan forrásértékkel bír.

Megosztás

Egypercesek

Ötvenegy különleges ember története

Ötvenegy különleges ember története

Bemutatták Sal Endre legújabb könyvét

Adventi Könyvvásár Kolozsváron

Két év kihagyás után tartják meg az eseményt az erdélyi magyar könyvkiadók

Laáramlás

Laár András mesél Zenéről, humorról, filozófiáról, vallásról és sok minden másról a most megjelent önéletrajzi könyvében

Így kell nézni egy futballmérkőzést

A modern labdarúgást közérthetőn elemző könyv jelent meg a tévéből és podcastekből ismert három hazai szakértő tollából

Eddig ismeretlen Hegel jegyzetekre bukkantak

Hegel munkásságának jelentős része csak előadásaiból ismert, így a most előkerült, példátlan nagyságú anyag hatalmas jelentőségű lehet