Egy pár hangnyi Sjón

Tíz év után ismét egy hazai irodalmi rendezvény vendége lesz Sjón. A világhírű izlandi író, dalszövegíró szeptember 30-án a PesText Nemzetközi Irodalmi Fesztiválra látogat.


A PesText keretében, látogatása felvezetéseként szeptember 15-én Egy pár hangnyi Sjón címmel tartanak estet a Három Hollóban. Az esten az izlandiság, a zene és az irodalom fonódik egybe - közölték a szervezők hétfőn az MTI-vel.

Sjón (Sigurjón Birgir Sigurdsson) a kortárs izlandi- és világirodalom egyik kiemelkedő alakja. Legismertebb művei közé tartozik a magyarra is lefordított A macskaróka, A cethal gyomrában és a CoDex 1962 trilógia. Dolgozott Lars von Trierrel és Björkkel is.

A szeptember 15-i esten Sjónra, a dalszerző költőre koncentrálnak, miközben az életműről és az izlandi irodalomról beszélgetnek. Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint előadásában elhangzanak Sjón Björk-dalai, emellett dalszövegei, versei közül néhányat Gerevich András műfordításában magyarul is bemutatnak. A programot Antal Nikolett vezeti.

Tíz évvel ezelőtt a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon járt a magyar fővárosban, ahol az MTI-nek adott interjúban arról is beszélt, miért játszódik műve cselekménye a múltban: „azért megyek vissza a múltba, hogy eleve adott gondolatokat kérdőjelezzek meg, és a jelen nehéz kérdéseiről beszéljek” - mondta. Arra is kitért, hogy „egy izlandi író számára az egyetlen lehetséges realizmus a mágikus realizmus. Mi ezt már a 13. században felfedeztünk, mert az izlandi mondakörben pontosan azt találjuk, amit az ötvenes évekbeli latin-amerikai regényben. Nagy narratívák, amelyek az egyik szinten valóságosnak tűnnek, de az álmok és más furcsa dolgok folyton felemelik a történeteket földről.”

Sjón a nyolcvanas-kilencvenes években részt vett az izlandi művészközösség egyik legismertebb formációja, a Sugarcubes zenekar munkájában. „Sosem voltam tagja az együttesnek, inkább csak a barátja. Szerettünk együtt dolgozni, voltak közös projektjeink, performanszaink, és ez a nyitottság, együttműködés hozzájárult, hogy mindannyian erős művészekké váljunk” - mondta 2012-ben az MTI-nek. Björk 2011-es szólólemezére, a Biophiliára Sjón három dalszöveget írt, emellett részt vett az album koncepciójának kidolgozásában. (MTI)