Préda – podcast ajánló

Géczy Dávid és Schmidt András "Korben Dallas" a 2020 Filmodüsszeia legújabb adásának műsorvezetője, akik ezúttal a Préda című akció-horror filmről beszélgetnek. 


Könyv-Kult Bibliopod

Az eredeti címén Prey nevű produkció a 80-as években indult Predator-széria ötödik része, amit most már a műsorvezetők is franchise-nak hívnak. Az adásban arról is szó esik, hogy a különféle sikerfilmek folytatása mennyire számít jó húzásnak, ki bukott már bele és ki készített az eredeti résznél jobbat. 

A Préda a Predator-filmek előtörténetét mutatja be, a két beszélgető szerint bizonyos szempontból az Apocalypto című Mel Gibson filmhez is hasonlítható. A história 1719-ben játszódik az észak-amerikai indiánok területén, ahol a főhős Naru, a fiatal komancs lány és testvére Taabe különös nyomokra bukkannak vadászterületükön. Hamar kiderül, hogy ez a fenevad nem az erdő lakója, sőt, egy másik bolygóról érkezett idegen, akinek az a célja, hogy ne rá vadásszanak, hanem ő vadásszon az emberekre. Az elszánt Naru szembeszáll a gyilkológépnek is mondható predatorral. 

Géczy Dávid és Schmidt András "Korben Dallas" arról is beszél a műsorban, hogy miért volt jó választás a Predator-szériát – sok más sikerfilm sagahoz hasonlóan – az eredettörténettel folytatni. Emellett az elemzés kitér arra is, hogy számos más akciófilmmel vethető össze, így például a Rambo-filmekkel, melyekben a saját egyszerű eszköztára és leleményessége segítségével kell egy technikailag jobban ellátott ellenfelet legyőzni. Az indiános vonal kibeszélése külön részt képzett, melyet a műsorvezetők nagyon jó ötletnek tartottak, úgy látták, hogy maga a Predator is egyfajta indián volt, aki méltó ellenfelekre talált a komancsok vadászterületén.