Kiállítás a közös európai történelemről

MEGJELENT: 2022. augusztus 31., szerda | SZERZŐ: Szerk.

Hat európai nemzet különleges dokumentumai segítségével mutatja be a közös európai történelmet a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) Európa megteremtése - Történelem, emlékezet és az európaiság ezeréves mítosza című tárlata szerdától a Várkert Bazárban.


A nemzetközi együttműködésben létrehozott kiállításon megtudható többek között, hogy miként kértek csókot rúnaírással 1100 körül Norvégiában, hogyan rendelte el Mária Terézia a Szent Jobb tiszteletét, mivel indokolta kérelmét Miguel de Cervantes a Don Quijote kiadására, mit tartalmazott Edvard Munch végrendelete, valamint hogy miként lett Werbőczi István egyenlő igazságszolgáltatásról írt levele a Magyar Királyság egyik meghatározó, több mint 400 évig érvényes jogi alapvetése - közölte az MTI-vel hétfőn a Nemzeti Levéltár.

A közlemény szerint a szerdától látható kiállítás a különleges dokumentumok segítségével megteremti azt a horizontot, ahonnan az európai történelem közös történelemként látható. A kiállítás iratait európai országok levéltárainak munkatársai gyűjtötték össze és rendezték egymás mellé négy lehetséges nézőpont (Európa szellemisége, sokfélesége, az európai kereszténység és a felvilágosodás öröksége) szerint.

A tárlaton fiatal dizájnerek munkái is megtekinthetők, akik a portugál, a norvég, a máltai, a magyar és a spanyol archívumok irataiból inspirálódva terveztek használati tárgyakat vagy adaptálták azok motívumait hétköznapi eszközökre. A digitális felületeken a látogatókat a kiállítási tematikához kapcsolódó 3D videójáték, virtuális szerepjáték, kvíz- és memóriajátékok is várják.

Az Európa Digitális Kincsei című kiállítássorozat harmadik, befejező részeként nyíló tárlat a European Digital Treasures című projekthez kapcsolódik, melynek célja a levéltári anyagok minél szélesebb körű, zömmel digitális formára hagyatkozó bemutatása.

A kiállítások 2021-ben indultak vándorútjukra, hogy körbejárják a konzorcium levéltári partnereinek kiállítóhelyeit. A digitális technológiák teremtette lehetőségeknek köszönhetően a kiállítások több országban egyszerre tekinthetők meg, mivel a helyi dokumentumok eredeti, a külföldről „kölcsönzött” iratok digitális példányokként szerepelnek a tárlatokon - áll a közleményben.

Az ingyenesen megtekinthető kiállítás az Európai Unió Kreatív Európa programjának részfinanszírozásában jött létre, a Várkapitányság támogatásával. (MTI)

Megosztás

Egypercesek

Murakami Haruki lett Asztúria hercegnője

Murakami Haruki lett Asztúria hercegnője

A döntőbizottság a japán szerzőt a kortárs irodalmi hosszútávfutójának nevezte, akinek hangja nagyon különböző generációkhoz jutott el

Először kapta bolgár író a Nemzetközi Booker-díjat

Goszpodinov elmondta, hogy a regényt 2016-ban kezdte írni, abban az évben, amikor Donald Trump lett az amerikai elnök, és megrendezték a Brexit-szavazást Nagy-Britanniában

Újabb könyvet cenzúráztak Amerikában

A verset egy szülő panasza nyomán távolították el

Csaknem 100 év után vittek vissza egy kikölcsönzött könyvet

A könyvet visszaszolgáltató olvasó elvileg 1756 dollárral (610 530 forinttal) adósa a könyvtárnak

Salman Rushdie ismét köztünk

A világhírű író jól van, olyannyira, hogy új könyvön is dolgozik