Bemutatják Charles Dickens eddig ismeretlen leveleit

Charles Dickens eddig nem ismert leveleit mutatják be szerdán első alkalommal a londoni Dickens múzeum kiállításán és egyúttal online.


A 11 levél között meghívók is vannak, de az írások bepillantást engednek Dickens olvasási szokásaiba és írói terveibe, továbbá egy barátjának egy svájci utazásáról is részletesen beszámol az egyikben. 1866. február 10-én keltezett levelében pedig arra panaszkodik, hogy kenti falujában megszűnik a vasárnapi postai szolgáltatás, ami arra készteti, hogy akár el is költözzön onnan. 

Mint írta: valószínűleg elég sokan vannak Highamben, akik nem kapnak és írnak annyi levelet évente, mint ő egy nap alatt. Szegény és gazdag szomszédaival is jóban van, és valószínűleg sajnálnák, ha el kellene költöznie a faluból. „De a kilátásba helyezett korlátozás annyira akadályozna, hogy úgy gondolom, arra kényszerítene, hogy eladjam az itteni birtokomat, és elhagyjam ezt a részét az országnak” - fogalmazott.

A levelek is abba a több mint 300 tételből álló gyűjteménybe tartoznak, amelyet a Charles Dickens Múzeum 2020-ban vásárolt meg egy amerikai gyűjtőtől. A kollekcióban az író személyes tárgyai, portréi, vázlatai, számlái és könyvei is megtalálhatók.

Az 1,8 millió fontot (861 millió forintot) érő gyűjteményt a brit Nemzeti Örökség Emlékalap, a brit Művészeti Alap, a brit Nemzeti Könyvtárak Baráti Köre és a Dickens-ösztöndíj segítségével vásárolta meg a múzeum. Emily Dunbar, a múzeum kurátora kiemelte: a levelek azért is fontosak, mert számos témát felvetnek, amelyek az írót foglalkoztatták, és Dickens 30-as, 40-es és 50-es éveiből is akad köztük levél.

A Twist Olivér, a Karácsonyi ének és a Copperfield Dávid írójának levelezését bemutató kiállítás szerdától látható a Charles Dickens Múzeumban és az interneten. (MTI)