Bartókból is rockot írt a brit legenda

Keith Emerson életét követhetjük nyomon egy hamarosan megjelenő, gazdagon illusztrált könyvben, melyben a brit rocklegenda barátai, kollégái és családtagjai mesélnek Chris Welchnek az öt éve titokzatos körülmények között elhunyt zenészfenomén örökségéről, amit a Nice-ban, az Emerson, Lake & Palmerben, a The Three-ben és a Keith Emerson Bandben alkotott. 

Kép forrása

A szimfonikus rock megteremtője folyamatosan azon dolgozott, hogy vegyítse a jazzt és a rockot a klasszikus zenével. Rockzenét alkotott Bartók Béla zenéjéből, Bach egyik művéből, Muszorgszkijból, Bartók, Csajkovszkij, Sibelius darabjaiból.

A hamarosan megjelenő könyvben eddig ismeretlen fotókat is láthatunk, amelyek barátok, rokonok és profi fotósok archívumából kerültek elő. Az egykori kollégák közül megszólal Rick Wakeman, Carl Palmer, Lee Jackson, Alan White, Dave Kilmister, Marc Bonilla, Geoff Downes és Steve Howe is.

Az Emereson Lake and Palmer 1969 és 1974 között működött, azután feloszlott az együttes, néhányszor újjáalakultak és koncerteztek. Keith Emerson közben szólókarrierbe kezdett és saját nevével turnézott.

Keith Emerson hírnevét az ELP előtt a Nice zenekarban alapozta meg. Virtuóz játékával szinte frontemberként vonta magára a közönség figyelmét. Koncerteken úgy csalt elő különleges hangokat hangszereiből - leginkább a progresszív rock műfajára jellemző Hammond-orgonákból -, hogy ütötte-vágta őket. Ez az excentrikus színpadi magatartás a védjegyévé is vált. 

A zenész depresszióval és degeneratív idegrendszeri problémákkal küzdött, ami hátráltatta őt a zongorázásban. Mivel az együttes billentyűse volt ez akadályozta őt a zenélésben és ezért vethetett véget egy revolverrel az életének.