Az amerikai humor legnagyobbjai közé avatták Jon Stewartot

Jon Stewart kapta meg vasárnap a washingtoni Kennedy Központban az amerikai humor kiválóságait elismerő Mark Twain-díjat.

Kép forrása

Az estén, amelyen a The Daily Show tévéműsor egykori házigazdáját, Stewartot köszöntötték, a humor és a politika összefonódása volt a fő téma. A műsorvezetőt, aki a díj 23. kitüntetettje lett, komikus kollégái és korábbi Mark Twain-díjasok is méltatták. „Csodálatos nézni, ahogy dolgozol. Te vagy a gyógyír az ország bajaira” - mondta Dave Chappelle, aki 2019-ben lett Mark Twain-díjas.

Az 59 éves Stewart - eredeti nevén Jonathan Stuart Leibowitz - standup komikus és több talkshow házigazdája volt, mielőtt 1999-ben átvette a Comedy Central tévécsatorna The Daily Show című produkcióját. Műsorában a politikai életet és a polarizálódó amerikai médiát szatirikusan tükrözte, ezzel a kultúra és a politika befolyásos szereplőjévé válva.

A gálán felszólaló hírességek közül többen maguk is dolgoztak a Daily Showban, köztük Samantha Bee, Steve Carell, Stephen Colbert és a videoüzenettet küldő John Oliver. A ceremónián Bruce Springsteen a Born to Run című számát játszotta el. A zenész olyan hazafiként méltatta Stewartot, aki elkötelezetten mondja meg az igazságot a hatalomnak.

Stewart hatása Amerika határain túl mutat: Basszem Júszef egyiptomi szívsebész, aki Stewart műsorának mintájára indított el annak idején egy YouTube-programot, a 2011-es arab tavasz egyik ikonikus alakjává vált. A köszöntésen megjelent Júszef elmondta, hogy annak idején megkérdezte Stewartot, hogyan navigáljon a változó politikai légkörben, és Stewart azt tanácsolta neki, hogy ragaszkodjon az elveihez, még akkor is, ha ez gondot okoz vagy népszerűségébe kerül. Az egyiptomi komikus, akinek műsorát végül törölték, és ma már az Egyesült Államokban él, a színpadról tréfásan mérgelődve osztotta ki Stewartot, akinek tanácsa nélkül ma már „egy nagyon gazdag áruló” lehetne.

Mióta 2015-ben visszavonult a The Daily Show vezetésétől, Stewart számos társadalmi ügy szószólója lett, a közelmúltban pedig az Apple TV+ streamingszolgáltatónál kezdett új műsort The Problem with Jon Stewart címmel.

A gálán mások mellett megjelent Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke, Pete Buttigieg közlekedési miniszter és Jen Psaki, a Fehér Ház sajtótitkára is.

2019 óta most tartották meg először a díjátadó ceremóniát a Kennedy Központban. 2020-ban és 2021-ben a pandémia miatt nem tudták megrendezni.

A Mark Twain-díjat 1998 óta adják át évente, a korábbi díjazottak között volt Carol Burnett, Tina Fey, Eddie Murphy, Jonathan Winters, George Carlin és Lily Tomlin is.