Megjelenik az irodalmi Nobel-díjas Louise Glück első prózakötete

Októberben jelenik meg az irodalmi Nobel-díjas Louise Glück első fikciós prózai kötete, írta meg az MTI. A 79 éves író több mint tíz verseskötet és két esszégyűjtemény után jelentkezik a prózai elbeszélő művel, amelynek Marigold and Rose: A Fiction a címe. A 64 oldalas könyvben ikergyermekek gondolatait fogalmazza meg.

Kép forrása

Glück 1990-ben Ararat című verseskötetében már írt gyermekekről, de azok a költemények részben saját gyermekkorából és szülői tapasztalataiból táplálkoztak. A Marigold és Rose ihletői az unokáiról, Emmyről és Lizzyről készült videók voltak, amelyeket az írónő fiától kapott Kaliforniából, mivel a pandémia miatt nem látogathatta meg őket.

A massachusettsi Cambridge-ben élő Glück egy telefoninterjúban elmesélte: egészen különleges élmény volt a videókon megfigyelni, hogy az ikerbabák másképpen viselkednek, mint a többi gyerek, ők már azelőtt kötődnek ugyanis egymáshoz, mielőtt mással kapcsolatba kerülnének.

Hozzátette: a videók nézése szenvedélyévé vált. Emmy és Lizzy hangjai és képei szavakká formálódtak, így született meg egy rövid fejezet, amelyet e-mailben elküldött fiának. A családnak annyira tetszett az írás, hogy folytatta, és néhány hét alatt elkészült a könyvvel. Glück a műbe nagyobb és ősibb témákat is belesző, így a könyv egy teremtésmítoszként, az ártatlanságból való felébredésként is felfogható.

Glück 2020-ban nyerte el az irodalmi Nobel-díjat. Korábban soha nem jelent meg regénye vagy novelláskötete, és mint mondta, eddig nem is vágyott arra, hogy regényeket írjon. A kötet a Farrar, Straus & Giroux kiadó gondozásában jelenik meg.

Glück első verseskötete Firstborn (Elsőszülött) címmel jelent meg 1968-ban, nem sokkal később már a kortárs amerikai irodalom legkiemelkedőbb alakjai között tartották számon. Eddig 12 versgyűjteménye jelent meg, valamint a költészetről szóló esszékötetei. Több rangos díjban is részesült, 1993-ban Pulitzer-díjas lett, 2014-ben megkapta az amerikai Nemzeti Könyvdíjat.