Vajon tanulhatunk bármit a drogosoktól?

Dr. Máté Gábor magyar származású kanadai orvos könyveiben a szenvedélybetegségekkel és stresszbetegséggel foglalkozik. Évtizedes tapasztalatairól és egyben saját belső útjáról négy sikerkönyvet is írt, amelyek nem csak angol nyelvterületen lettek bestsellerek: munkáit mára több mint huszonöt nyelvre fordították le, így magyarra is.

Kép forrása

Vajon tanulhatunk bármit a drogosoktól? – teszi fel a provokatív kérdést Dr. Máté Gábor A sóvárgás démona: ismerd meg a függőségeidet című könyvében, s természetesen tudja a választ, hiszen eddigi praxisa során jelentős tapasztalatra tett szert a betegek által. A drogproblémákon kívül azonban megismerhetjük az alkoholizmust, a játékszenvedélyt, a nikotinfüggőséget, a szex- vagy vásárlásmániát, az internetfüggőséget, a munkamániát vagy éppen az étkezési zavarokat. Az író elsősorban arra keresi a választ, hogy vajon miért nyúlunk stimuláns eszközökhöz, és miért olyan nehéz megszabadulni – gyakran kéz a kézben járó – rossz szokásainktól még akkor is, ha azok veszélyeztetik egészségünket vagy emberi kapcsolatainkat.

A szerző – számos személyes történetet felhasználva – bemutatja a függőségek birodalmát, a „pokolba tartó vonat” útjának állomásait, az addiktív személyek megváltozott tudatállapotát, a függő agy működését és fejlődését, az addiktív személyiséget, az ártalomcsökkentést, az utolsó rész pedig a gyógyulás ökológiájáról szól. Kitér arra is, hogy milyen szerepe lehet a gyógyulásban a családtagoknak, barátoknak és a gondozóknak, s azt is megmutatja, hogyan segíthet a függőségek leküzdésében a spiritualizmus. A könyv végén alapos jegyzetanyag – elsősorban angol nyelvű munkák listája – segít a további elmélyülésben.