A lengyel függetlenségi harc hősének börtönlevelei

MEGJELENT: 2022. február 28., hétfő | SZERZŐ: Szerk.

Hangoskönyv készült Lukasz Cieplisnki ezredes, a lengyel függetlenségi harc szimbolikus alakjának börtönleveleiből. A feleségének és fiának írtakból született, Istenért és hazáért halok meg című mű bemutatója március 1-jén lesz a budapesti Lengyel Intézetben.

Kép forrása

2011 óta március 1-jén ünneplik Lengyelországban a Kiátkozott Katonák Nemzeti Emléknapját. 1951-ben ugyanis ezen a napon végezték ki társaival együtt Lukasz Cieplinski ezredest, a 20. századi lengyel történelem, a lengyel függetlenségi harc egyik legnagyobb alakját – áll az Intézet MTI-nek küldött közleményében.

Cieplinskinek a varsói mokotówi börtönben írt levelei lelki szimbólumává váltak a függetlenségi konspirációban részt vevő nemzedék búcsújának. A háború után meggyilkolt lengyel hazafiak abban a hitben haltak meg, hogy áldozatuk egy napon elhozza a szabad Lengyelországot.

A budapesti Lengyel Intézet hangoskönyv formájában adta ki a magyar nyelvre lefordított börtönleveleket. A bemutatón közreműködik Elzbieta Jakimek-Zapart történész, a Nemzeti Emlékezet Intézetének munkatársa, Cieplinski életrajzírója, Dergán Ádám, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága főigazgató-helyettese, valamint a mű zenéjét szerző Fábián Zoltán előadóművész. A részvétel regisztrációhoz kötött, melyet a budapeszt@instytutpolski.pl címre kell küldeni.

Lukasz Cieplinski 1913-ban született a nagylengyelországi Kwilczben, katonai szolgálatát 1936-ban kezdte meg. Miután Németország 1939. szeptember 1-jén megtámadta Lengyelországot, részt vett a védekező háborúban, amelynek során a legmagasabb lengyel háborús kitüntetést, a Virtuti Militari Rendet kapta.

Harcolt Varsó védelmében, majd a kapituláció után csatlakozott a földalatti ellenálláshoz. 1941 december közepén egy csoport tiszttel együtt az úgynevezett "zöld határon" keresztül átkelt Magyarországra, és a Romek fedőnéven működő budapesti Katonai Hírszerző és Összekötő Támaszpontra került, ahol konspirációs kiképzésen vett részt. A fiatalabb nemzedék kiemelkedő parancsnokai között tartották számon, szerepet vállalt az antikommunista függetlenségi szervezetek munkájában is.

1947 novemberében letartóztatták, és az Állambiztonsági Minisztérium felügyelete alatt kegyetlen testi és lelki kínzásokkal teli vizsgálatnak vetették alá. Hat társával együtt halálra ítélték, majd 1951. március 1-jén kivégezték. 2007-ben posztumusz megkapta a legmagasabb lengyel állami kitüntetést, a Fehér Sas-rendet.

Megosztás

Egypercesek

Murakami Haruki lett Asztúria hercegnője

Murakami Haruki lett Asztúria hercegnője

A döntőbizottság a japán szerzőt a kortárs irodalmi hosszútávfutójának nevezte, akinek hangja nagyon különböző generációkhoz jutott el

Először kapta bolgár író a Nemzetközi Booker-díjat

Goszpodinov elmondta, hogy a regényt 2016-ban kezdte írni, abban az évben, amikor Donald Trump lett az amerikai elnök, és megrendezték a Brexit-szavazást Nagy-Britanniában

Újabb könyvet cenzúráztak Amerikában

A verset egy szülő panasza nyomán távolították el

Csaknem 100 év után vittek vissza egy kikölcsönzött könyvet

A könyvet visszaszolgáltató olvasó elvileg 1756 dollárral (610 530 forinttal) adósa a könyvtárnak

Salman Rushdie ismét köztünk

A világhírű író jól van, olyannyira, hogy új könyvön is dolgozik