Vágtass, Stefi!

MEGJELENT: 2021. november 23., kedd | SZERZŐ: László T. András

Tizenöt esztendeje hunyt el Puskás Ferenc, minden idők legjobb magyar – és talán a világ – legnagyszerűbb futballistája. Már mindent elmondtak, elmeséltek róla, zseniális tudásáról, fantasztikus képzettségéről, egészen különleges megoldásairól.

Kép forrása
A minap jelent meg magyarul Második élet címmel az a regény, amelyet a spanyol Daniel Entrialgo írt az Aranycsapat, a Honvéd, majd a Real Madrid egykori világklasszis labdarúgójáról. A könyv bemutatja Puskás fordulatokban gazdag magánéletét, másrészt a sport, a futball fejlődését, valamint ezen keresztül az európai történelem döntő pillanatait is felvillantja.
Nem dicsekszem vele, de abban a szerencsében volt részem, hogy élőben is láthattam a „Száguldó őrnagyot”. Édesapámmal együtt néztük meg egy Honvéd-Vörös Lobogó meccset, amelyen négy gólt vágott be az akkori MTK-nak, s 9-7-re nyertek a kispestiek.
Halála előtt nem sokkal találkoztam vele, a Kútvölgyi kórházban ápolták. A Real Madrid és a spanyol futball vezetői szerettek volna elbúcsúzni tőle, őket kísértem. Szomorú, végtelenül komor próbatétel volt, így látni az egykori gigászt.
Végül egy kedves történet – épp a madridiaktól hallottam. Amikor megérkezett 1958-ban a „Királyi gárdához”, akkor ott Alfredo Di Stéfano volt a legnagyobb csillag. Ő mesélte: „Odajött hozzám és megkérdezte mi a becenevem, mire mondtam, „Szőke nyíl” (La Saeta Rubia). Erre ő, az nagyon hosszú, legyél inkább Stefi! A meccsen ne törődj semmivel, csinálj mindent, ahogy szoktál, aztán amikor azt hallod Stefi, rohanj a kapu felé. Csordogált a foci, egyszer csak hallom: Stefiiii! Mit veszíthetek? – gondoltam, és vágtattam a kapu felé. Amikor a 16-osra érkeztem, nini ott volt a lábamon a labda. Belőttem. Aztán megcsináltuk még háromszor. Meg nagyon sokszor később...”

Már mindketten az égi 11-ben bűvölik a labdát.

Megosztás

Egypercesek

Az utazás – podcast kritika - ajánló

Az utazás – podcast kritika - ajánló

Ízig-vérig fekete komédiát kapunk

Kalapács alatt Emile Zola egyetlen regényének kéziratai

A kézirat árát előzetesen 100-150 ezer euróra becsüli a párizsi Sotheby's aukcósház

Átadták a Déry-díjat

Idén Gács Anna esszéista, irodalomtörténész, Solymosi Bálint író, költő és Zádor Éva műfordító részesült az elismerésben

Egy fekete író tapasztalatairól szóló szatirikus regény nyerte el az amerikai szépirodalmi Nemzeti Könyvdíjat

A 43 éves Jason Mott a kívülállóknak, a furcsáknak, és azoknak ajánlotta a díját, akiket zaklattak és félreértetek

Tandori Dezső hagyatékával gazdagodott az Apor Vilmos Katolikus Főiskola

Az intézmény a köteteket egy külön, erre a célra speciálisan átalakított, zárható polcrendszerrel ellátott helyiségében helyezte el, amelyet dedikáltan Tandori Dezső és Ágnes hagyatéknak neveztek el