Hochmecoljunk Woody Allennel!

MEGJELENT: 2021. október 15., péntek | SZERZŐ: Oxi

Ha egy Woody Allen könyvet olvastál, akkor a többit is olvastad, állapíthatnánk meg kissé zsémbesen, ugyanakkor nem egészen alaptalanul. Az egyik leghíresebb amerikai filmrendező, filmszínész eleve íróként kezdte pályafutását, mely ténykedését mindvégig megtartotta. Magyarul is olvasható új kötete a Tollatlan jószág, a tőle megszokott arcpirítóan huncut és a sznoboknak merészen odamondogatós rövid írásainak fűzére, melyben a művészet és tudomány nagyjait figurázza ki.


Kép forrása

Nem is volt olyan rég, hogy már magyarul is olvashattuk Woody Allen önéletrajzát, melynek (annak ellenére, hogy Apropó nélkül volt a címe) egyik sajnálatos apropója volt, hogy egykori házastársa, Mia Farrow gyermekmolesztálásért feljelentette, s a jó öreg Woody e memoár lapjain külön is kitért erre, s persze tagadta.

Most itt egy újabb Allen-kötet, a Tollatlan jószág, mely a korábbi könyveinek, írásgyűjteményeinek folytatása, csupa paródia, csupa szarkazmus, irónia. Egyszóval mindaz, amit a New York-mániás filmrendező, színész, író alkotótól már megszokhattunk, aki filmjeiben, ahol a főhős, masszívan kritizálja és parodizálja vélt, valós önmagát is. Ennek során nem kíméli zsidó származását, folyvást hochmecoló intellektuális sznobériáit, el-eluralkodó szexmániáját, végzetesnek tűnő neurózisát, világhírű hipochondriáját és persze aprócska, nyüzüge termete, kopaszodása miatti bizarr hajzata, védjegyévé vált vastagkeretes szemüvege hármasegységéből adódó komikus kinézetét.

A Tollatlan jószág című írásgyűjteménye minden olyan témát érint egy-egy komikus novellában, humoros értekezésben, mely eddig szinte valamennyi filmjében és könyvében felvonult: művészettörténet, társadalomtudomány, szociológia, filozófia, politika, történelem, irodalom. A módszer pedig ugyancsak ismert, hiszen Woody Allen zömében ezt a receptet alkalmazza immár hatvan éve: végy egy híres embert akármelyik történelmi korszakból, helyezd el és mozgasd a történetben a róla eddig leírtak alapján, majd egy váratlan fordulattal adj új irányt a főhősnek, kifigurázva ezzel őt magát és korát, valamint eredményeit és a róla eddig köztudott tényeket, történeteket. Így teszi a szerző ebben a kötetében maró élcelődése célpontjává többek között Freudot, Szókratészt, Kantot, Kierkegaard-t, Descartes-ot, Strindberget és Kafkát.


Megosztás

Egypercesek

Az utazás – podcast kritika - ajánló

Az utazás – podcast kritika - ajánló

Ízig-vérig fekete komédiát kapunk

Kalapács alatt Emile Zola egyetlen regényének kéziratai

A kézirat árát előzetesen 100-150 ezer euróra becsüli a párizsi Sotheby's aukcósház

Átadták a Déry-díjat

Idén Gács Anna esszéista, irodalomtörténész, Solymosi Bálint író, költő és Zádor Éva műfordító részesült az elismerésben

Egy fekete író tapasztalatairól szóló szatirikus regény nyerte el az amerikai szépirodalmi Nemzeti Könyvdíjat

A 43 éves Jason Mott a kívülállóknak, a furcsáknak, és azoknak ajánlotta a díját, akiket zaklattak és félreértetek

Tandori Dezső hagyatékával gazdagodott az Apor Vilmos Katolikus Főiskola

Az intézmény a köteteket egy külön, erre a célra speciálisan átalakított, zárható polcrendszerrel ellátott helyiségében helyezte el, amelyet dedikáltan Tandori Dezső és Ágnes hagyatéknak neveztek el