A filmek császárnéja Párizsban indult útnak

MEGJELENT: 2021. október 18., hétfő | SZERZŐ: Oxi

Az 1938-ban született és 1982-ben elhunyt Romy Schneider színésznő élete, pályafutása legalább olyan fordulatos és különleges volt, mint azoké, akiket a filmvásznon megformált. Michelle Marly Romy és Párizs fényei a rendkívüli tehetségű Schneider karrierje kulcsfontosságú korszakáról írt egyszerre romantikus és egyszerre dokumentarista jellegű regényt.


Kép forrása

Ha nem találnánk megfelelő illusztrációt a bájos szóra, akkor feltétlenül nézzük meg Romy Schneider legelső filmjei bármelyikét, így például a Viktória – Egy királylány gyermekkora, vagy Sissi – A magyarok királynéja, vagy Sissi – Az ifjú császárné, netán a Sissi – A sorsdöntő évek című opuszokat. Ezek fémjelezte korszak előzte meg azt a periódust, melyről Michelle Marly ír a Romy és Párizs fényei című könyvében.

Romy Schneider, minden különösebb képzettség nélkül vágott bele a filmezésbe és pusztán megejtő külseje és színész anyjától és apjától megörökölt, születetten viselt tehetsége predesztináltan arra, hogy már tizenöt évesen népszerű legyen egy filmszerepben. Mire Romy Párizsba ér, már letette a királylányos, császárnés korszakát és az igazi filmművészet felé akart fordulni.

A regény olyan ritka, pikáns, romantikus és kiváltságos filmtörténeti időszakba enged bepillantást, amikor két olyan, a pályája elején máris világsztár színész talál egymásra, mint Alain Delon és Romy Schneider. A két gigász 1958-ban habarodott egymásba a Christine című dráma forgatásakor. Ettől fogva lettek először a bulvárlapok által is felkapott szerelmes sztár-pár, majd maradtak később szakításuk után is örök barátok, kollégák. A regény egy igazi vágyálom beteljesülése, ahogy a fiatal színésznővel azonosuló olvasó hölgyek az oldalakon szinte átélhetik, ahogy a korabeli „világ fővárosában”, a csillogás, a fényűzés, a pompa, a luxus, a hírességek, a művészetek és a felszabadultság központjában a korszak fiatal celebje, Alain Delon beleszeret, majd 1959-ben el is jegyzi Schneidert, s ha ez még nem lenne elég, megkezdik a közös munkát. A karrier, Párizs és persze főleg Delon miatt a fiatal színésznő otthagyta Németországot, hogy a francia főváros élete színtere legyen. A regényben ugyancsak feltűnik e korszak jelentős olasz rendezője, Luchino Visconti, valamint Coco Chanel, a divatguru, s mindketten azon dolgoznak, hogy Romy Schneiderből a lehető legtöbbet kihozzák. A kötet a 20. század egyik legvitatottabb európai színésznője karrierjének legreménytelibb korszakát mutatja, mely később, rendkívül gazdag pályafutása alapját jelentette, melynek köszönhetően, a párizsi szárbaszökkenést követően rangos rendezők irányításával még közel ötven filmes produkcióban kapott szerepet.


Megosztás

Egypercesek

Az utazás – podcast kritika - ajánló

Az utazás – podcast kritika - ajánló

Ízig-vérig fekete komédiát kapunk

Kalapács alatt Emile Zola egyetlen regényének kéziratai

A kézirat árát előzetesen 100-150 ezer euróra becsüli a párizsi Sotheby's aukcósház

Átadták a Déry-díjat

Idén Gács Anna esszéista, irodalomtörténész, Solymosi Bálint író, költő és Zádor Éva műfordító részesült az elismerésben

Egy fekete író tapasztalatairól szóló szatirikus regény nyerte el az amerikai szépirodalmi Nemzeti Könyvdíjat

A 43 éves Jason Mott a kívülállóknak, a furcsáknak, és azoknak ajánlotta a díját, akiket zaklattak és félreértetek

Tandori Dezső hagyatékával gazdagodott az Apor Vilmos Katolikus Főiskola

Az intézmény a köteteket egy külön, erre a célra speciálisan átalakított, zárható polcrendszerrel ellátott helyiségében helyezte el, amelyet dedikáltan Tandori Dezső és Ágnes hagyatéknak neveztek el