Mit ér egy antik máchzor?

MEGJELENT: 2021. október 27., szerda | SZERZŐ: László T. András

Biztos vagyok abban, hogy olvasóink többségének – természetesen kalapemelés a kivételek előtt – fogalma sincs arról, mi fán terem a máchzor. Eszik vagy isszák, netán egy különleges pókfajtát takar. Nos, nem csigázom tovább a kedélyeket, a máchzor egy imakönyv, méghozzá a becsesebbek közül való.


Kép forrása

A minap 8,3 millió dollárért (mintegy 2,6 milliárd forint) kelt el egy hétszáz éves zsidó imakönyv egy New York-i aukción. A mai Bajorország területéről származó illusztrált imakönyv – egy máchzor – leütési ára a legmagasabb összeg, amit valaha árverésen héber kéziratért adtak.

A jellegzetes, elegáns héber betűkkel írt, gazdagon illusztrált, ritka könyv a két legfőbb zsidó ünnep, a ros hásáná (Újév napja) és jom kippur (engesztelés napja) liturgiáját tartalmazza. A kitűnő állapotban megőrzött kötet egyike a kevés fennmaradt askenázi máchzornak.

A kéziratot, a Luzzatto ünnepi máchzort egy zsidó kulturális szervezet ajánlotta licitre, leütési árát előzetesen négy-hatmillió dollárra becsülték. Az imakönyv iránt számos vásárló érdeklődött, végül a legmagasabb árat egy neve elhallgatását kérő amerikai gyűjtő kínálta.

Hazavitte, eltette.

Okulásul megkerestem, hogy mit takar a máchzor. Tehát, héberül ciklust jelent. Eredetileg az egész évi imaciklust és az azt tartalmazó imakönyvet hívták így. A ciklus a naptári év ünnepeihez kapcsolódott, és a mindennapi imákat, különböző gyászzsolozsmákat, utasításokat és háláchákat is tartalmazta. Az első ismert, Ámrám Gáonról elnevezett imakönyvet is Máchzornak hívták. Ilyen volt az ősrégi Máchzor Vitry, a 11. századból, amit Rábénu Szimchá, Rási egyik tanítványa szerkesztett.


Megosztás

Egypercesek

Harcok Esztergom körül

Harcok Esztergom körül

Titkos szovjet levéltárak megnyitása után született ez a magyar könyv

Ki számítja ki a szerelmet?

Az író három tanácsot is ad, melyekkel matematikailag is igazolható a true love

A Kölykök

Ha nem vagy drogos és nem vagy leszbi, akkor mit keresel a művészéletben?

Nyílt napot tartanak az Országos Széchényi Könyvtárban

A látogatók megtekinthetik a magyar nemzeti azonosságtudat három ikonikus alkotását

Az ÁVH-ból nem lehet csak úgy leszerelni...

A Szabadság hadművelet: Hamarosan megjelenik Cserhalmi Dániel harmadik ÁVH-regénye