Leg god! Játssz jól!

Az a gyerek, akinek manapság nincs Lego-ja, az nagyon kimarad valami jóból. És itt főleg a fiúkra gondolunk, akik ha egyszer rákaptak a Lego-ra, akkor onnantól kezdve nincs megállás. Az összeszerelést és a különféle elemekből való újraalkotást ösztönző népszerű játékról most könyvet adta ki, hiszen a Lego minifigurák szinte minden háztartásba örömet okoznak (kivéve mikor apa éjszaka rálép az egyik darabkára). A Lego minifigurák című könyvben a sikersztori mellett több, mint kétezer figura képe látható, így megszállott Lego-fanoknak kihagyhatatlan.


Kép forrása

A Lego minifigurák – A kezdetektől napjainkig című könyv egy kicsit olyan, mint egy osztálytabló, melyen elmerengve felidézhetjük az együtt töltött szép időket. Nos, a Lego – ezzel már ugyan nem teremtünk neki különösebb reklámot – Magyarországon is az elsőszámú játékkedvencek között van, hacsak nem a dobogó tetején. A kötet célja bizonyára többféle lehet, melyben ott van a már említett emlékezés és az is, hogy mi az a sok minden, ami az adott lurkónak még nincs meg, vagy már nem is lesz. A kötet mindezeken túl egy fantasztikus katalógusnak is beillik, hiszen a lapokon nemcsak a játék története olvasható, hanem annak a több, mint kétezer figurának a képe is látható, mely az elmúlt évtizedekben megörvendeztette a gyerekeket.

A kiadványból az is kiderül, hogy a Lego-gyár rendkívül tudatosan követte és követi a különféle szórakoztatóipari trendeket, és legnépszerűbb produkciókkal párhuzamosan kínálja például a LEGO NINJAGO, A LEGO KALAND, a LEGO Star Wars, a LEGO City, a LEGO Harry Potter figurákat. Valójában nincs olyan téma, divatirányzat, amit ez a játékgyár ne lovagolna meg, valószínű, hogy sikere is pontosan innen ered. S bár az első minifigura 1978-ban került a boltok polcaira, a teljes történethez hozzátartozik, hogy a Lego-t 1932-ben alapították. Azt pedig kevesen tudják, hogy az egész hóbelevancot egy Ole Kirk Christiansen nevű dán asztalosmesternek köszönheti a világ, aki Dzsepettó mesterhez hasonlóan nemcsak bútorok és egyéb faeszközök készítésével foglalkozott, hanem játékokat is fabrikált műhelyében. Maga a Lego, a dán Leg god!, azaz Játssz jól! kifejezésből ered, olvashatjuk a kötetben, miként az is, hogy a ma ismert Lego, ami már műanyagból készült, 1958-ban látott napvilágot. Bár a világcég életében mellékszál, de számunkra fontos adat, hogy a Lego figurái a hetvenes évek érkeztek meg Magyarországra, illetve, hogy a kilencvenes évek elejétől van jelen, mint vállalkozó, gyártó, forgalmazó.