Megkezdődtek az Országos Könyvtári Napok

Október negyedikén, hétfőn kezdődik és vasárnapig, pontosabban a Könyves Vasárnapig tart az Országos Könyvtári napok rendezvénysorozata. A kezdeményezés célja, hogy a szélesebb közönség előtt is bemutatkozhassanak a könyvtárak sokszínű szolgáltatásai. A kezdeményezésben részt vevő könyvtárak partnereik és olvasóik segítségével szeretnének elérni, hogy azok is megismerjék és megszeressék a könyvtárakat, akik ma még nem mozognak otthonosan a polcok között.

Kép forrása

Az Informatikai és Könyvtári Szövetség 2006 óta szervezi meg a nagyszabású eseményt, amely nemcsak a könyvtárszakmai közönség számára kínál tartalmas programokat, de céljának megfelelősen a szélesebb nyilvánosságot is igyekszik megszólítani.

A rendezvény azon túl, hogy a könyvtárlátogatás által kínált szerteágazó lehetőségekre hívja föl a figyelmet, minden évben egy-két aktuális témákat is körül jár. Az eseménysorozatot megnyitó köszöntőjében Ramháb Mária az Informatikai és Könyvtári Szövetség elnöke így fogalmaz: „2006 óta többféle hagyományt követve, de tartalmában mindig sokféle újdonságot kínálva kerül sor az Informatikai és Könyvtári Szövetség szervezésében az Országos Könyvtári Napok eseményeire, a szakma legjelentősebb, legtöbb érdeklődőt megmozgató programsorozatára minden év októberében. A 2021. évi Országos Könyvtári Napok eseményeinek tervezésekor figyelembe vettük a megváltozott körülményeket, a könyvtárak gyors alkalmazkodását a pandémiás helyzethez. Jelentősen bővült az online szolgáltatások köre, erősödött a könyvtárak társadalmi szerepvállalása, figyelmet kapott a könyvtárosok tudása, helytállása. Az októberi napokban felértékelődik a személyes találkozások lehetősége is.

Az elmúlt évben a projekt keretében 1248 település 1494 intézményében 4177 eseményre került sor, amelyen 172 468 érdeklődő vett részt. 2021 októberében ismét valamennyi korosztály figyelmére számítunk a legkisebb településektől a fővárosig. Új elem az Országos Könyvtári Napok történetében, hogy az egyes napokhoz online előadásokat tervezünk a témák legjobb szakembereinek közreműködésére számítva. Ezek gondolatébresztők, vitaindítók, beszélgetések ösztönzői lehetnek, amelyekre építhetnek a települési könyvtárak.

A projekt témakörei: Könyvtárak a járványhelyzetben, Könyvtárak a mentális egészségért, A könyvtárak múltidéző szerepe, Könyvtárak a személyes kapcsolatokért, A könyvtárosok tudásátadó szerepe, Egyensúlyban a természettel.

Október 10-én – sokak örömére – ismét Könyves Vasárnap! A könyvtárak rendhagyó programokkal, rendkívüli könyvtárnyitással, izgalmas meglepetésekkel várnak mindenkit. A mesedélelőttök, bábműsorok, irodalmi játékok, könyvbemutatók, kiállítások, és különféle pályázatok között biztosan minden gyerek és felnőtt talál majd kedvére valót.

Reméljük, hogy az idei események hozzájárulnak ahhoz, hogy a könyvtárlátogatók újra bizalommal keressék fel könyvtárainkat.”

Érdemes körülnézni az IKSZ honlapján, illetve a helyi könyvtár weboldalán. Biztos, hogy mindenki talál kedvére való programot, érdekességet. A rendezvények ingyenesek, de egyes eseményeket regisztrációhoz köthetnek a szervezők. Egyúttal bizonyosan szükség lesz védettségi igazolványra, illetve a 18 év alattiak csak védett felnőtt kíséretében vehetnek részt a programokon.