Magyar diákok a legjobb esszéisták között

MEGJELENT: 2021. október 19., kedd | SZERZŐ: Márton

Egy tizennyolc éves magyar diák szerezte meg az első helyet az egyik legismertebb és legnevesebb oxfordi esszéversenyen, egy másik magyar fiú a University College London latin és görög irodalmi esszéversenyét nyerte meg – számol be a nagyszerű eredményekről az eduline.hu.


Kép forrása

Az egyik legrangosabb oxfordi esszéversenyt, a Mary Renault-díjat az 1886 óta működő oxfordi St. Hugh’s College hirdeti meg 16-18 éves diákok részére. A névadó az itthon kevésbé ismert, angol nyelvterületen viszont kifejezetten népszerű Mary Renault írónő, aki leginkább az antik Görögországban játszódó történelmi regényeiről vált híressé. Renault az 1920-as években maga is a St. Hugh’s hallgatója volt, a verseny témája az írónő regényeihez kapcsolódva a klasszikus antikvitás kultúrája és annak fogadtatása, recepciója.

Az esszéversenyre a világ bármely pontjáról lehet jelentkezni, az angol és nem angol anyanyelvű indulók ugyanabban a mezőnyben indulnak. Az első helyet rendszerint brit középiskolások vagy brit nemzetközi iskolák diákjai szerzik meg. Magyar nyertes eddig nem volt.

Idén azonban Csákány Olivér esszéje nyerte el a rangos díjat. A fiatalember Theokritosz 19-20. századi fogadtatásával foglalkozik a viktoriánus kor uráni költészetében, főként Edward Cracroft Lefroy „Echoes from Theocritus” című szonettciklusában.

A veszprémi gimnazista mögött a második helyet egy szingapúri középiskolás szerezte meg, a harmadik helyen pedig két brit diák osztozott.

„Négyezer szó volt a felső határ, ami nagy gond volt, mert végig azt éreztem, hogy bár vannak fejezetcsíráim, amelyek egy szakdolgozatban vagy egy disszertációban nagyon jók lennének, de itt egyszerűen nincs hely kibontani a témákat, és csak a felszínt kapargatom. Azt gondoltam, nem is fogadják majd túl jól az esszémet” – nyilatkozott az eduline.hu-nak, a veszprémi Lovassy László Gimnázium végzőse.

Ugyanakkor nem Csákány Olivér az egyetlen magyar diák, aki idén brit esszéversenyt nyert. A Milestone Intézet Facebook-oldalán néhány nappal ezelőtt számolt be arról, hogy Rózsa Simon, az intézet sophomore évfolyamának diákja a University College London, vagyis a UCL latin és görög irodalmi esszéversenyét nyerte meg. Az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Gimnázium diákja a „The Light and Shadow of Xenophon's Cyropaedia” című, kétezer szavas esszéjével szerezte meg a nagy presztízsű verseny első helyezését.


Megosztás

Egypercesek

Az utazás – podcast kritika - ajánló

Az utazás – podcast kritika - ajánló

Ízig-vérig fekete komédiát kapunk

Kalapács alatt Emile Zola egyetlen regényének kéziratai

A kézirat árát előzetesen 100-150 ezer euróra becsüli a párizsi Sotheby's aukcósház

Átadták a Déry-díjat

Idén Gács Anna esszéista, irodalomtörténész, Solymosi Bálint író, költő és Zádor Éva műfordító részesült az elismerésben

Egy fekete író tapasztalatairól szóló szatirikus regény nyerte el az amerikai szépirodalmi Nemzeti Könyvdíjat

A 43 éves Jason Mott a kívülállóknak, a furcsáknak, és azoknak ajánlotta a díját, akiket zaklattak és félreértetek

Tandori Dezső hagyatékával gazdagodott az Apor Vilmos Katolikus Főiskola

Az intézmény a köteteket egy külön, erre a célra speciálisan átalakított, zárható polcrendszerrel ellátott helyiségében helyezte el, amelyet dedikáltan Tandori Dezső és Ágnes hagyatéknak neveztek el