Magyar diákok a legjobb esszéisták között

Egy tizennyolc éves magyar diák szerezte meg az első helyet az egyik legismertebb és legnevesebb oxfordi esszéversenyen, egy másik magyar fiú a University College London latin és görög irodalmi esszéversenyét nyerte meg – számol be a nagyszerű eredményekről az eduline.hu.


Kép forrása

Az egyik legrangosabb oxfordi esszéversenyt, a Mary Renault-díjat az 1886 óta működő oxfordi St. Hugh’s College hirdeti meg 16-18 éves diákok részére. A névadó az itthon kevésbé ismert, angol nyelvterületen viszont kifejezetten népszerű Mary Renault írónő, aki leginkább az antik Görögországban játszódó történelmi regényeiről vált híressé. Renault az 1920-as években maga is a St. Hugh’s hallgatója volt, a verseny témája az írónő regényeihez kapcsolódva a klasszikus antikvitás kultúrája és annak fogadtatása, recepciója.

Az esszéversenyre a világ bármely pontjáról lehet jelentkezni, az angol és nem angol anyanyelvű indulók ugyanabban a mezőnyben indulnak. Az első helyet rendszerint brit középiskolások vagy brit nemzetközi iskolák diákjai szerzik meg. Magyar nyertes eddig nem volt.

Idén azonban Csákány Olivér esszéje nyerte el a rangos díjat. A fiatalember Theokritosz 19-20. századi fogadtatásával foglalkozik a viktoriánus kor uráni költészetében, főként Edward Cracroft Lefroy „Echoes from Theocritus” című szonettciklusában.

A veszprémi gimnazista mögött a második helyet egy szingapúri középiskolás szerezte meg, a harmadik helyen pedig két brit diák osztozott.

„Négyezer szó volt a felső határ, ami nagy gond volt, mert végig azt éreztem, hogy bár vannak fejezetcsíráim, amelyek egy szakdolgozatban vagy egy disszertációban nagyon jók lennének, de itt egyszerűen nincs hely kibontani a témákat, és csak a felszínt kapargatom. Azt gondoltam, nem is fogadják majd túl jól az esszémet” – nyilatkozott az eduline.hu-nak, a veszprémi Lovassy László Gimnázium végzőse.

Ugyanakkor nem Csákány Olivér az egyetlen magyar diák, aki idén brit esszéversenyt nyert. A Milestone Intézet Facebook-oldalán néhány nappal ezelőtt számolt be arról, hogy Rózsa Simon, az intézet sophomore évfolyamának diákja a University College London, vagyis a UCL latin és görög irodalmi esszéversenyét nyerte meg. Az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Gimnázium diákja a „The Light and Shadow of Xenophon's Cyropaedia” című, kétezer szavas esszéjével szerezte meg a nagy presztízsű verseny első helyezését.