Alkalmi bélyeg jelent meg Pilinszky János születésének évfordulója alkalmából

MEGJELENT: 2021. szeptember 14., kedd | SZERZŐ: RG

Alkalmi bélyeget bocsájtott ki a Magyar Posta kedden Pilinszky János költő, író születésének 100. és halálának 40. évfordulója alkalmából, adta hírül az MTI. Az emlékbélyeg a Kertész Imre Intézet centenáriumi programsorozata részeként került kiadásra.

Kép forrása

A negyven éve elhunyt és száz éve született Pilinszky János már életében legendának számított, de a 21. században is az ő szavaival fogalmazzuk meg kétségeinket, vágyainkat, szomorúságunkat - hangsúlyozta Schmidt Mária, a Kertész Imre Intézetet is fenntartó Közép-és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány főigazgatója az ünnepélyes keddi kibocsátáson. József Attila mellett a fiatalság körében az egyik legnépszerűbb költőnek számít, verseskötetei újra és újra gazdára találnak, sorait házak és kocsmai mosdók falára írják, egy-egy mondata kávéházakat ékesít - mondta a főigazgató, hozzátéve: Pilinszkyt olvasva ráébredtünk arra, hogy az embert a sebek teszik értékessé.
Emlékeztett arra, hogy a költő huszonhat évesen egykötetes szerzőként kapott Baumgarten-díjat. „Ha csak az 1946-os Trapéz és korlát című könyve marad meg, akkor is beszélnünk kell róla” - hangsúlyozta Schmidt Mária, kiemelve: Pilinszky önmagához hűen élt, barátai - Nemes-Nagy Ágnestől, Kocsis Zoltánon át Törőcsik Mariig -  tisztában voltak Pilinszky spirituális, szikár, megfoghatatlan természetével.
A közalapítvány támogatásával forgalomba kerülő Pilinszky-bélyeg 50 ezer példányban jelenik meg, rajta Pilinszky János portréja szerepel, a hozzá tartozó borítékon és a bélyegen a „Minden tetőről látni a napot” idézet olvasható - mondta Schamschula György, a Magyar Posta vezérigazgatója.
A bélyeg Takács Tamás Péter grafikusművész tervei alapján, Szebeni András fotóművész Pilinszky-portréjának felhasználásával készült - tette hozzá.
A Pilinszky-bélyeg csütörtöktől megvásárolható a Filapostán, a filatéliai szakszolgálatokon, egyes postahelyeken és a www.posta.hu honlapon.
Tallai Gábor, a Közép-és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány programigazgatója arról beszélt, hogy az elmúlt években a közös munka eredményeként több bélyeg került forgalomba, köztük az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseit, külön a cigány hőseit, és az első magyar szabadon választott kormány tagjait örökítették meg bélyegtömbön, de Trianonról is készült közös bélyeg.
A Kertész Imre Intézet Pilinszky János születésének 100. és halálának 40. évfordulója alkalmából, májusban indított féléves centenáriumi programsorozata november 27-ig egyebek között versmegzenésítési pályázattal, tematikus sétákkal, kiállításokkal, rendhagyó irodalomórákkal és a KultúrArc című beszélgetéssorozattal idézi meg a huszadik század egyik legjelentősebb költőjének életművét.
Megosztás

Egypercesek

Az állat – In memoriam Jean-Paul Belmondo

Az állat – In memoriam Jean-Paul Belmondo

A 2020 Filmodüsszeia podcast-kritikája a nemrégiben elhunyt színészlegenda emlékére

Megnyílt a World Press Photo kiállítás

74 470 sajtófotóból választották ki a legjobb 151-et, melyek a kiállítás keretében a Magyar Nemzeti Múzeumban láthatók

Mellszobrot állítottak Herczeg Ferencnek

„A 20. század legnagyobb száműzött írója tér most vissza közénk, hetvenéves szellemi száműzetéséből”

Az apróbetűs magyar történelem

A nagypolitikai vonalon túl is van tehát élet, ezt bizonyítja ez a háromszáz kisebb magyar epizódot, legendát, mende-mondát tartalmazó könyv

Könyvkiadók Napja Szegeden

Író-olvasó találkozó, könyvbemutató, fotókiállítás és még futballmeccs is szerepel a palettán