A Táncz eredete

Az ismeretlen Uránia - Fejezetek egy filmszínház történetéből címmel tekinti át a Nemzeti Filmszínház és az otthonául szolgáló épület 125 éves történetét a Méry Ratio kiadó gondozásában napokban megjelent, 260 fotóval illusztrált kötet.

Kép forrása

Az Uránia az idén több évfordulót is ünnepel. 125 éve épült az intézménynek otthont adó Rimanóczy-ház, amely pár évre rá Uránia néven az ismeretterjesztés fellegvára lett. 120 éve pedig ez az intézmény forgatta le az első, már játékfilmes elemeket is tartalmazó magyar filmalkotást, A tánczot, amelynek 1901. április 30-i urániabeli bemutatója a magyar filmtörténet kezdete.
A tudományok népszerűsítésére létrejött Uránia Tudományos Színház már a kezdetektől használt egyperces kis mozgóképeket. 1901-ben azonban Pekár Gyula tánctörténeti előadásához elkészültek az első saját felvételek: Zitkovszky Béla fotográfus, az Uránia technikusa az általa fejlesztett felvevővel, többnyire az épület tetőteraszán rögzítette azokat az 1-2 perces táncjeleneteket, amelyekben Blaha Lujzától Hegedűs Gyuláig a kor színpadi sztárjai vállaltak szerepet.
Az első magyar film tekercsei ugyan elvesztek, de emlékezetüket őrzi az Uránia, amely 120 éve állandó helyszíne és szereplője a magyar filmtörténetnek, 2002-es műemléki helyreállítása óta pedig Nemzeti Filmszínházként szolgálja a magyar filmkultúrát - hangsúlyozza a közlemény.
A kötet először kísérli meg mélységeiben feltárni a világ legszebb mozijai között számon tartott Uránia, valamint a neki otthont adó épület történetét. A Buglya Zsófia filmesztéta által szerkesztett kiadvány tanulmányait interjúk, irodalmi szövegrészletek, visszaemlékezések, korabeli újságcikkek és mintegy 260 illusztráció - látványterv, térkép, tervrajz, plakátgrafika, képeslap, dokumentumértékű fotó - egészítik ki.
A 340 oldalas kötet négy nagyobb egységre tagolódik. Az első az épület históriáját mutatja be. A második az épület átadásának idejébe visz vissza, és a névadó Uránia megnyitása előtti három év eseményeivel foglalkozik. A harmadik szövegblokk az Uránia Tudományos Színház működésére koncentrál. A leghosszabb időszakot, bő száz év fejleményeit az Uránia mozi múltjára összpontosító negyedik fejezet öleli fel.