Egy orosz méregkeverő kálváriája

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus megmérgezése és a koronavírus-járvány elleni vakcina okán nem is lehetne aktuálisabb a Helikon kiadó által gondozott, s nemrég Magyarországon is megjelent Szergej Lebegyev regény, A Debütáns. A téma: a titkos szovjet/orosz laboratóriumvárosból megszökött orvos, tudós története, aki közvetlen munkatársaival együtt a modern kori méregkeverők csoportjából való, s aki táskájában a Debütáns névre hallgató gyilkos szerrel próbálja túlélni a rendszer bosszúját.

Kép forrása

Számos riportból, híradós és világpolitikai anyagból, dokumentumfilmből tudjuk, hogy tőlünk keletebbre nagy kultusza van a mérgezéses kivégzéseknek. A különösebbek közé tartoznak azonban, mikor ezek a gyilkosságok a különféle titkosszolgálatok fegyvertára alkalmazásával történik. 

Lebegyev A Debütáns című új története főhőse Kalityin professzor, aki ugyan beavatott személye egy olyan csoportnak, akik különféle mérgeket gyártanak egy titkos (egykor szovjet, majd később orosz) laboratóriumban. A profnak egy napon elege lesz abból, hogy a tudományt, melyet képvisel, politikai ellenfelek elpusztítására használják, és meglép. A szökés a Szovjetunió felbomlása utáni években történik, amikor megszűnik a pártállam, Oroszország önálló állammá válik és bizony a rendszerváltás utáni időkben lazuló szigor és fegyelem lehetőséget ad a főhősnek, hogy átszökjön a nyugati világba. A professzor ugyanakkor azt is tudja, hogy a bolygón nincs olyan hely, ahová tökéletesen el lehetne bújni az orosz titkosszolgálat elől, ezért újkeletű szabadsága nem éppen felhőtlen. 
Az 1981-es születésű Szergej Lebegyev az ezredforduló utáni orosz kortárs irodalom egyik nagy felfedezettje, aki regényei (A felejtés határa, Augusztus gyermekei, A Debütáns) megírása előtt kalandos életet élt különféle belföldi és ázsiai expedíciókon, utazásokon. Ezen kalandjai során szerzett tapasztalatai vissza-visszaköszönnek regényeiben. Műveiben - Szolzsenyicinhez hasonlóan - a Gulág-táborok borzalmairól, illetve a sztálini diktatúráról ír, de szívesen merül el a jelenkor orosz mindennapok problémás területein is. A Debütáns című regénye tulajdonképpen mindkét vonalon működik, a pártállami időkből rájuk, oroszokra maradt titkos laborok, a méregkeverők, titkosszolgálatok máig ható befolyása az elmúlt évek aktuálpolitikai fejleményeiben is visszaköszönnek.