Elhunyt a legnagyobb szkeptikus

MEGJELENT: 2020. október 24., szombat | SZERZŐ: R.G.

Életének kilencvenharmadik évében elhunyt James Randi kanadai-amerikai bűvész, szabadulóművész és mentalista, de mindenekelőtt a nemzetközi szkeptikus mozgalom atyja, aki elsősorban az állítólagos paranormális tevékenységekkel foglalkozók leleplezésével vált ismertté. 

Kép forrása
 
Randi azzal szerzett hírnevet magának, hogy a szellemektől kezdve az ufókig a különböző megmagyarázhatatlan jelenségek egyik legnagyobb szkeptikusa volt a világon. Emellett fellépései számos követőt inspiráltak, például a televízióban és a színpadon is fellépő Penn & Teller illuzionistapárost. „Írni sem tudok a könnyeim függönyén át. Te fedeztél fel minket” - írta a Twitteren Randire emlékezve Penn Jillette.
Randall James Zwinge 1928-ban Torontóban született. Karrierje egyik jellemző műsorszámában a Niagara-vízesés felett kényszerzubbonyban lógva szabadította ki magát, az 1970-es évek elején pedig Alice Cooper turnéjához csatlakozott és a koncerteken „lefejezte” a rocksztárt - írja a BBC.
Randi mindig emlékeztette közönségét, hogy produkciói trükkökön és nem varázslaton alapulnak. Hamarosan pedig eltolódott tevékenységének fókusza, és a paranormális erőkre hivatkozó „mágusok”, majd áltudományok leleplezésére, természetfelettinek mondott képességek vizsgálatára helyezte a hangsúlyt, és számos szemfényvesztőről rántotta le a leplet. 1972-ben például segített az amerikai NBS televízió Tonight Show-ja számára előkészíteni a kanalak meghajlításával ismertté vált Uri Geller produkcióját. Miután sem Uri Geller, sem csapata nem férhetett hozzá a kellékekhez a show előtt, a mágus nem tudta végrehajtani trükkjeit - bár sem Randi, sem más szkeptikusok figyelme nem ártott végül Geller karrierjének.
Randi szkeptikus alapítványa még egy egymillió dolláros díjat is felajánlott annak, aki ellenőrzött körülmények között bizonyítani tudja paranormális erők jelenlétét. Mondani sem kell, a díjat azóta sem nyerte el senki.
A magyarországi Szkeptikus Társaság Egyesület közleményben búcsúzott Randitől, aki a mozgalom magyarországi elindulásánál is jelen volt. James Randi sokak számára nyújtott inspirációt az egész világon. 1992-ben járt Magyarországon is Szentágothai János professzor vendégeként. A Planetáriumban többek között azt a trükköt is bemutatta, amely az akkoriban nagyon felkapott „manilai csodadoktort” leplezte le - írják. Röviddel ezután a tudományos élet néhány kiemelkedő alakja, akadémikusok és tudományos újságírók közösen létrehozták a Tényeket Tisztelők Társaságát, amely később központi szerepet játszott a székesfehérvári szkeptikus konferenciákon. Az ott 1995 óta évente összegyűlő közösségből nőtt ki a mozgalmat alulról szervező civil szervezet, a 2006 végén elindult Szkeptikus Társaság Egyesület - olvasható az egyesület közleményében.
Megosztás

Egypercesek

Csúcson a hazai könyvkiadás

Csúcson a hazai könyvkiadás

A KSH adatai szerint még soha nem jelent meg annyi könyv, mint tavaly

Törőcsik Marira és Jankovics Marcellre emlékeznek

A Magyar Mozgókép Fesztiválon a vetítések mellett életműdíjakat is átadnak

Átadták az idei Mészöly Miklós-díjat

„Magisztrális monográfia a mészölyi-életműről”

Irodalom Éjszakája három estén át

Az esemény jövő hét szerdán veszi kezdetét

655 könyv egy kötetben

A Magyar Művészeti Akadémia jóvoltából megjelent a Magyar irodalmi művek 1956-2016 című kötet