Anne Carson lett Asztúria hercegnője

MEGJELENT: 2020. június 22., hétfő | SZERZŐ: Thurzó Gergely

Anne Carson kanadai költő, esszéíró nyerte el ebben az évben a spanyol Nobel-díjnak nevezett Asztúria hercegnője-díj irodalmi kategóriájának kitüntetését.

Kép forrása

A közzétett indoklás szerint írásműveinek intellektuális intenzitása és hitelessége a jelenkor legkimagaslóbb szerzői közé emelik a torontói születésű, idén hetven éves klasszika-filológust. A méltatásban kiemelték az antik irodalom tanulmányozásán keresztül létrehozott újító munkásságát, sajátos világát, amelyben „kollázst” teremtve lépi át a műfaji határokat a költészet, a tudományos értekezés, az esszé és a dráma között. Nemzetközi szinten 1998-ban megjelent és bestsellerré vált verses regénye, a Vörös önéletrajza tette ismerté, amely magyarul is olvasható. 
Anne Carson a kilencedik nő, akinek irodalmi életművét Asztúria hercegnője-díjjal ismerik el. Tavaly Siri Hustvedt amerikai, egy évvel korábban pedig Fred Vargas francia írónő kapta meg a kitüntetést. A díjat negyvenedik alkalommal adják át ünnepélyes keretek között októberben Oviedóban, az esemény házigazdája a spanyol királyi család. A nyolc kategória kitüntetettjei a világhírű Joan Miró szobrát és ötvenezer eurós (tizenhétmillió forintos) pénzjutalmat vehetnek át.
Megosztás

Egypercesek

Dante Alighieri Szegedre látogat

Dante Alighieri Szegedre látogat

Dante 700 címmel nyílik régi, muzeális könyveket is bemutató kiállítás a szegedi Somogyi könyvtárban

Színinövendékekkel állítják színpadra A Pál utcai fiúkat

A Molnár Ferenc klasszikusa alapján alkotott zenés játékot a zalaegerszegi Kvártélyház mutatja be

Halálos széria

A 2020 Filmodüsszeia állandó műsorvezetői ezúttal - Richard Donner rendező előtt tisztelegve - a Halálos fegyver szériát vesézték ki

Harry herceg a nagyit sem kíméli

A királyi család szakértői szerint Harry önéletrajzi könyve csak a „jéghegy csúcsa lesz” a hónapok óta tartó botrányhadjáratban

Utnapistim Irakba vándorol

Visszakerülhet eredeti tulajdonosához a washingtoni Bibliamúzeumtól elkobzott Gilgames-tábla