A mi kockánk mutatja Isten számát

MEGJELENT: 2020. június 22., hétfő | SZERZŐ: László T. András

Tíz külföldi kiadó vásárolta már meg a kiadási jogát Rubik Ernő Kossuth- és Széchenyi-díjas, világhírű játéktervező A mi kockánk című könyvének. A kötet a Libri Kiadó gondozásában szeptember 4-én jelenik meg Magyarországon.

Kép forrása

A könyv még idén megjelenik az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Németországban, Hollandiában, majd többek között Olaszországban, Kínában és Dél-Koreában is. 
A mi kockánk tanulságos utazásra hívja az olvasót a matematika, a pszichológia, az oktatás, a képzőművészet, a design, az építészet és a popkultúra területén. A kötetben a világhírű játéktervező mesél arról, hogy milyen volt számára végigkövetni a Rubik-kocka minden várakozást felülmúló sikerét és különös kalandjait a nagyvilágban, valamint, hogy mit gondol általában a kreativitásról, problémamegoldásról, tanulásról. 
A Rubik-kocka, amely negyven évvel ezelőtt indult világhódító útjára, sokkal több mint pusztán egy lebilincselő rejtvény: igazi világjelenséggé vált. Könyvek, színdarabok és hollywoodi szuperprodukciók állandó szereplője, egyetemi kurzusok tárgya, világversenyek sporteszköze s közel egymilliárd ember játéka lett. 
Mindig izgatta az embereket, hány forgatásból lehet kirakni kockát: az algoritmust, ami egy adott állásból a lehető legkevesebb forgatással kirakja a kockát, Isten algoritmusának nevezték el, az a forgatásszám pedig, ahány forgatásra az Isten algoritmusának legfeljebb szüksége van Isten száma. Az első eredmény, ami Isten számára becslést ad Morwen Thistlethwaite nevéhez fűződik, bizonyítása szerint a kocka ötvenkét forgatásból mindig kirakható. Az évek folyamán Isten száma egyre csökkent, jelen állás szerint húsz forgatás mindig elégséges, hogy kirakjuk Rubik Ernő világsikerű találmányát.
Megosztás

Egypercesek

Dante Alighieri Szegedre látogat

Dante Alighieri Szegedre látogat

Dante 700 címmel nyílik régi, muzeális könyveket is bemutató kiállítás a szegedi Somogyi könyvtárban

Színinövendékekkel állítják színpadra A Pál utcai fiúkat

A Molnár Ferenc klasszikusa alapján alkotott zenés játékot a zalaegerszegi Kvártélyház mutatja be

Halálos széria

A 2020 Filmodüsszeia állandó műsorvezetői ezúttal - Richard Donner rendező előtt tisztelegve - a Halálos fegyver szériát vesézték ki

Harry herceg a nagyit sem kíméli

A királyi család szakértői szerint Harry önéletrajzi könyve csak a „jéghegy csúcsa lesz” a hónapok óta tartó botrányhadjáratban

Utnapistim Irakba vándorol

Visszakerülhet eredeti tulajdonosához a washingtoni Bibliamúzeumtól elkobzott Gilgames-tábla