A mi kockánk mutatja Isten számát

Tíz külföldi kiadó vásárolta már meg a kiadási jogát Rubik Ernő Kossuth- és Széchenyi-díjas, világhírű játéktervező A mi kockánk című könyvének. A kötet a Libri Kiadó gondozásában szeptember 4-én jelenik meg Magyarországon.

Kép forrása

A könyv még idén megjelenik az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Németországban, Hollandiában, majd többek között Olaszországban, Kínában és Dél-Koreában is. 
A mi kockánk tanulságos utazásra hívja az olvasót a matematika, a pszichológia, az oktatás, a képzőművészet, a design, az építészet és a popkultúra területén. A kötetben a világhírű játéktervező mesél arról, hogy milyen volt számára végigkövetni a Rubik-kocka minden várakozást felülmúló sikerét és különös kalandjait a nagyvilágban, valamint, hogy mit gondol általában a kreativitásról, problémamegoldásról, tanulásról. 
A Rubik-kocka, amely negyven évvel ezelőtt indult világhódító útjára, sokkal több mint pusztán egy lebilincselő rejtvény: igazi világjelenséggé vált. Könyvek, színdarabok és hollywoodi szuperprodukciók állandó szereplője, egyetemi kurzusok tárgya, világversenyek sporteszköze s közel egymilliárd ember játéka lett. 
Mindig izgatta az embereket, hány forgatásból lehet kirakni kockát: az algoritmust, ami egy adott állásból a lehető legkevesebb forgatással kirakja a kockát, Isten algoritmusának nevezték el, az a forgatásszám pedig, ahány forgatásra az Isten algoritmusának legfeljebb szüksége van Isten száma. Az első eredmény, ami Isten számára becslést ad Morwen Thistlethwaite nevéhez fűződik, bizonyítása szerint a kocka ötvenkét forgatásból mindig kirakható. Az évek folyamán Isten száma egyre csökkent, jelen állás szerint húsz forgatás mindig elégséges, hogy kirakjuk Rubik Ernő világsikerű találmányát.