A kerék, ahol Krisztus a tengely

A közelmúltban elhunyt református lelkipásztor hitébresztő kötetét, a Négyküllős kerék című könyvet ajánljuk így az egyházi év végén. Cseri Kálmán ebben a munkájában az ige, az ima, a közösség és a szolgálat elengedhetetlen fontosságára hívja fel a figyelmét azzal, hogy ne feledjük: ezek a küllők egy kerék, a hit, a hívő élet teljessé tevő alkotóelemei.

Kép forrása

A Négyküllős kerék szerzője mindvégig marad a kerék képénél: könyvében végigvezeti az olvasót az igeolvasás, az imádkozás, a közösségben és a szolgálatban való aktív élet vonalán, ugyanakkor mindvégig hangsúlyozza, hogy ebben a kerékben a tengely Jézus Krisztus. Ő az igeolvasás sorvezetője, igéjének szól az ima, a közösségben az elsőszámú vezető és a szolgálatban a példamutató elöljáró. Cseri abban a tekintetben is megmarad a kerék adta jelképnél, hogy arról beszél olvasóinak, a kerék sokszor nem feltétlenül haladhat sima, egyenletes úton, hanem bizony nemegyszer göröngyös, kátyús utakra is vállalkozni kell a hívőnek. A szerző egy egész prédikációsorozatot épített erre a jelképrendszerre, melyeket a kötet fejezeteiként láthatunk. Igemagyarázataiban mind a négy küllőt sorra veszi, és az ige, az ima, a közösség és a szolgálat keresztyének szemszögéből való gyakorlatát állítja a középpontba. 
Cseri Kálmán számtalan rajongóval bírt életében is, már 1979-től írt és jelentetett meg könyveket. Közel negyven különböző témában megírt, keresztény igényű kötete alapján a hazai egyházi könyvkiadás népszerű bestseller írójává vált. A reformárus szerző könyveit nem csak felekezetének tagjai, hanem evangélikusok, katolikusok is kedvelték, s kedvelik a mai napig.